De wetenschap van de liefde

Relaties door Redactie Ze.nl

Helen Fisher van de Rutgers University in New Jersey is een van de bekendste onderzoekers op het gebied van de liefdesbiochemie. Ze heeft ontdekt dat er drie belangrijke stadia zijn als het gaat om verliefdheid, die elk worden bepaald door een verschillend pakket aan scheikundige stoffen. Hier een eenvoudige weergave van haar onderzoek, dat inzicht geeft aan de werking van een aantal van die scheikundige stoffen.

Fase één: wellust
Fisher stelt dat deze fase je 'op zoek doet gaan naar iemand'. Niet de meest romantische periode. Deze fase wordt gestuurd door de geslachtshormonen oestrogeen en testosteron.

Fase twee: aantrekkingskracht
Dit is het moment waarop die gekke neurotransmitter serotonine door de hersenen gaat zoemen; hij wordt vergezeld door dopamine en adrenaline, waarvan de laatste verantwoordelijk is voor het bonzend hart en de vochtige handpalmen.

In deze fase heb je misschien gebrek aan eetlust en zul je misschien minder slaap nodig hebben dan anders dankzij de kick die je krijgt door de aantrekkingskracht.

Fase drie: toewijding
Niet alle relaties komen in dit stadium, maar als dat het geval is, ben je zeker getroffen door de hormonen oxytocine en het bepaald-niet-sexy-klinkende vasopressine. Oxytocine is een hormoon dat toewijding doet toenemen en hechting stimuleert. Het wordt vrijgemaakt tijdens een orgasme, dus hoe vaker een stel de liefde bedrijft, des te onafhankelijker ze worden.

Meegesleept door feromonen
Feromonen zijn chemische stoffen die mensen, maar ook andere zoogdieren, onbewust produceren en die veel aangeven, zoals seksuele begeerte. Feromonen zijn eigenlijk 'de seksuele geur van aantrekkelijkheid'. Dus de volgende keer als je het speciale geurtje van je geliefde ruikt, moet je bedenken dat wat jij lekker vindt niet alleen de reuk is, maar ook de feromonen. De feromonen die bevestigen dat jij en je partner door de wederzijdse aantrekkingskracht echt voor elkaar bedoeld zijn.

Dit artikel is afkomstig uit Het Grote Boek der Liefde. Een boek voor tips om je geliefde te verrassen, romantische anekdotes en leuke weetjes over verliefdheid, romantiek en relaties. Koop het boek hier!