Musical Cabaret in première

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zondagavond ging in het Parktheater in Eindhoven de musical Cabaret in première. Een musical die al enkele malen opgevoerd en verfilmd is, maar overal ter wereld mensen naar het theater blijft trekken. Het verhaal speelt zich af in het Berlijn van de jaren '30 waar het naziregime zich sterk ontwikkelt. In de Kit Kat Club worden de bezoekers avond na avond vermaakt door de verleidelijke Kit Kat Boys en Girls. Deze avonden vormen een schril contrast met de dreiging op straat. Clifford Bradshaw (Dick Cohen) komt vanuit Amerika naar Berlijn om aan zijn boek te werken. In de Kit Kat Club ontmoet hij Sally Bowles (Ellen Evers) en wordt verliefd op haar. Het leven lijkt geweldig, maar de dreiging van het naziregime haalt hen in en dan probeert iedereen op zijn eigen manier te overleven...

De musical heeft grote namen zoals Ellen Evers (bekend van o.a. De Drie Musketiers, waar ze een John Kraaijkamp Musical Award voor won, en Chicago), Dick Cohen (Titanic, The Sound of Music) en Johnny Kraaijkamp jr. (natuurlijk bekend van Het Zonnetje in Huis, maar ook van musicals zoals Wat Zien ik? en Pietje Bell). Maar het is nieuwkomer Sven Ratke die de show steelt. Dit mag dan wel zijn eerste musicalrol ooit zijn, maar met zijn eigen shows is hij - met name in Duitsland - ontzettend populair. En na het zien van Cabaret is dat niet meer dan begrijpelijk. Hij heeft een prachtige stem, acteert over the top en speelt de rol van de gladde, excentrieke M.C. fantastisch. Alleen al vanwege deze man - die overigens naar mijn mening ook nog zeer sexy is - is de musical meer dan de moeite waard!

Dit betekent niet dat de andere spelers niet de moeite waard zijn! Ellen Evers is wederom geweldig en bezorgt met haar prachtige stem menigeen kippenvel. Dick Cohen is aandoenlijk als de ietwat naïeve Clifford. In eerste instantie lijkt de musical vooral een musicalversie van Moulin Rouge, met veel drukke beelden, veel muziek en vooral veel extravagantie. Maar, hoe vrolijk de musical ook begint, zo somber eindigt hij. Verwacht vooral geen goed einde, maar wat wil je ook? De musical speelt zich af aan de vooravond van het naziregime, en wij weten allemaal hoe dit afgelopen is. Het is ontzettend aangrijpend hoe mensen als de Joodse Herr Schulz blijven vertrouwen en hopen op een goede afloop of hoe de eigenlijk ontzettend naïeve Sally Bowles niet wil accepteren dat Berlijn aan de rand van de afgrond staat.

De musical is grappig, swingend en extravagant maar vooral ook aangrijpend en met een boodschap. Na het onverwachte, schokkende en enigszins absurde einde, stond het kippenvel op mijn armen en ik weet zeker dat ik niet de enige in de zaal was. Zeer terecht kregen de spelers een enkele minuten durend applaus, en toen als laatste Sven Ratzke naar voren kwam, was de zaal niet meer te houden!
Laat je niet afschrikken door de poster of de hoeveelheid seksuele insinuaties die in de musical te zien zijn. Dit is één van de mooiste en beste musicals die ik in de afgelopen jaren gezien heb en hij is het meer dan waard!

Cabaret is o.a. te zien in Groningen, Arnhem, Hoorn, Alkmaar, Breda, Nijmegen, Rotterdam, Zwolle en Amsterdam. Kijk voor de volledige speellijst en meer informatie op www.cabaretdemusical.nl.