CD: Jordin Sparks

Media door Eline

Misschien ken je haar al wel van het duet met Chris Brown, No Air. Met de looks van onze eigen Idols-ster Hind en een stem die veel weg heeft van Christina Aguilera, heeft Jordin in ieder geval potentie een popidool te worden.

Toch is haar debuutalbum Jordin Sparks een mengelmoes van stijlen. Shy boy en One step at a time zijn makkelijk in het gehoor liggende R&B-songs, terwijl God loves ugly meer reli-pop is. Haar stem doet denken aan die van Christina Aguilera in haar Genie in a bottle-tijdperk, haar beats lijken op die van Beyoncé (luister vooral naar het begin van Tattoo: vrijwel identiek aan Irreplaceable van de ex-Destiny's Child zangeres). Daarnaast tokkelt Jordin zelf nog wat mee op haar gitaar, waardoor een nummer als Permanent Monday veel weg heeft van mix tussen Kelly Clarkson en country-pop. Welke kant ze op wil gaan, alle wegen bewandelt ze.

Niet zo verwonderlijk dat Jordin nog op zoek is naar een eigen stijl. Haar debuutalbum werd in een tijd van krap drie maanden vlak na het winnen van American Idol in elkaar gedraaid. Haar eerste single This is my now (toegevoegd als bonustrack op de CD) had in de VS niet het gewenste resultaat, ondanks dat Jordin vanwege American Idol veel populariteit had vergaard en als jongste Idols-winnares ooit (ze is pas 18 jaar oud) de wereldpers haalde. Het nummer bleef steken op plaats 15 van de Billboard Hot 100. Nu scoort ze echter een grote hit, ook in Nederland, dankzij haar muzikale onderonsje met Chris Brown.

Het album klinkt gelikt, maar is door de verschillende sounds geen eenheid. Wat Jordin precies wil uitstralen wordt niet heel duidelijk. Dat ze kan zingen, is al vanaf het eerste nummer duidelijk: deze jongedame heeft een STEM! Maar een eigen sound heeft ze niet en dat is jammer, aangezien Idols-collega Kelly Clarkson dat bijvoorbeeld wel heeft. Wordt er na zeven seizoenen American Idol minder aandacht besteed aan de kwaliteit, dan aan de kwantiteit van de albums van de winnaars? Snel geld verdienen met voorgeprogrammeerde R&B-riedeltjes? Zal Jordin op volgende albums meer van haar talent mogen laten horen? Dat is afwachten. Tot dan toe is Jordin Sparks een prima CD voor tijdens een lange autorit.

Jordin Sparks
EAN: 0886972966021
Prijs: 12,99 euro