BLØF terug naar de wortels

Media door Anneke

Het Zeeuwse BLØF geldt als één van de meest succesvolle Nederlandse bands. Iedere plaat die ze maken is een geheid succes. Toch betekent zo'n succes niet dat je zomaar op je lauweren kunt gaan rusten...

"Umoja was voor ons de deur naar alle mogelijke stijlen, van rock naar jazz en van rap naar wereldmuziek. Een opvolger maken voor zo'n album is geen gemakkelijke opgave. Dat vonden wij zelf ook niet. Sterker nog, daarna zaten we in een crisis," aldus Peter. "We hadden het gevoel dat we onderling niet voldoende meer communiceerden en ook niet meer op dezelfde golflengte zaten. Als je bij zo'n moment beland bent dan is het erop of eronder. Dan moet alles open, anders gaat het helemaal fout. Hoe nu verder? vroegen we ons af.

"Een paar weekjes Ardennen deed wonderen en bracht ons dichterbij elkaar," vertelt Norman en je ziet duidelijk dat ze met BLØF weer helemaal op het juiste spoor zitten. "We legden daar in de Ardennen de basis van wat ons nieuwe album moest gaan worden. Het werd tot onze eigen verbazing geen rockalbum, zoals we dat voor ogen hadden, maar een plaat vol akoestische liedjes. We bleken zoveel inspiratie te hebben dat er dertig liedjes uit kwamen, te veel voor een enkele cd dus maakten we er gewoon twee. De eerste zal in oktober het levenslicht zien en de tweede volgt volgend voorjaar," aldus Peter.

Oktober is het 'donkere' deel van het tweetal. De thema's variëren van angst en stukgelopen relaties tot dood en teloorgang. Norman: "Het is een album over het leven, maar wel met een positieve inslag." De basis van Oktober werd dus gelegd in de Ardennen, maar de opnamen vonden plaats in Ierland. "Toen we op zoek gingen naar een geschikte locatie kwamen we terecht bij Pickering House bij Dublin. Dat was al bekend terrein voor ons, omdat we er in 2005 het nummer Vreemde Wegen voor Umoja hadden opgenomen. Het bleek de perfecte omgeving voor deze nieuwe plaat," vertelt Norman. "De liedjes hebben we bijna helemaal live opgenomen. Sommige songs stonden er in een keer goed op, weer andere hadden wat meer tijd nodig."

Drie weken in totaal brachten de mannen van BLØF door in Ierland. Tevreden met genoeg materiaal voor twee albums kwamen ze de studio weer uit. Blij ook, want er was veel gepraat en gediscussieerd en het oude gevoel was weer helemaal terug. Volgens BLØF is Oktober de beste cd die ze ooit hebben gemaakt en dat menen ze écht.

Apart volgens hen is ook de bijgevoegde Opendisc. Dat betekent de toegang tot een interactieve 3D-wereld waarbij de bezoeker een kijkje kan nemen bij de opnamen zoals die plaatsvonden in Pickering House.

Oktober betekent dus voor BLØF terug naar de basis, daar waar het ooit allemaal begon. De mannen hebben er weer helemaal zin in en kijken er nu al naar uit om hun nieuwe liedjes ook live aan hun publiek te laten horen. "Dat is momenteel al aan het gebeuren," zegt Peter. "We zijn van oktober tot en met 16 december volop aan het optreden in het clubcircuit. Natuurlijk zijn we erg benieuwd wat de fans van onze nieuwe muziek vinden. En er zijn nog meer plannen want in februari gaan we met BLØF het theater in, dat is dan weer een nieuwe fase. We kijken er erg naar uit en we hopen jullie ook."