Natalie Cole - Still Unforgettable

Media door Rianne_S

Beroemde vader
Hoe kan het ook anders met jazzlegende Nat King Cole als vader. Helaas leefde Nat net als zijn collega's Frank Sinatra en Dean Martin niet zo gezond. Nat rookte namelijk drie pakjes sigaretten per dag, naar eigen zeggen om zijn stem laag te houden, en dat resulteerde in longkanker. Hij overleed in 1965 toen Natalie net vijftien was.
Natalie ging haar vader achterna de muziek in. In 1975 bracht ze haar eerste album uit en ze won een Grammy voor Best Female R&B Vocal Performance met This Will Be. Aretha Franklin die de afgelopen acht jaar die award had gewonnen was not amused. Alle hits die Natalie daarna nog scoorde waren R&B, pop, soul en een beetje jazz-achtig, tot 1991.

Toch jazz
Toen bracht ze namelijk het album Unforgettable...With Love uit, een eerbetoon aan haar vader. Het staat vol met covers van klassiekers van haar vader en ze zingt het prachtige Unforgettable in duet met hem. Het was een enorm succes en Natalie won er drie Grammy's mee. Omdat het zo'n fijne ervaring was, wilde Natalie nog een keer zoiets doen. Ze vindt muziek en optreden leuk, maar ze voelt zich het allerlekkerst als ze met een gigantische bigband of orkest muziek maakt. Dus dook ze zeventien jaar later weer in het 'Great American Songbook' om de mooiste klassiekers uit te zoeken.

Still Unforgettable
Op haar nieuwe album Still Unforgettable hoor je muziek van onder anderen grootheden als Frank Sinatra, Billie Holiday, Louis Armstrong en Bing Crosby. Er staan bekende klassiekers op, maar ook nummers die veel minder bekend zijn. Het eerste nummer van de cd is een duet met haar vader genaamd Walkin' My Baby Back Home. Je waant je bij de eerste tonen al de jaren '50, de tijd waaruit de opname van het nummer van haar vader stamt. Het heeft dat heerlijke grootse bigband gevoel net als Nice 'N' Easy. Tegelijkertijd bevat de cd ook veel nummers waarbij je je ogen maar dicht hoeft te doen en je bevindt je in een donkere, rokerige New Yorkse jazzclub, met allemaal van die kleine tafeltjes met lampjes erop. Why Don't You Do Right (heerlijke sax-solo), Coffee Time en The Best Is Yet To Come lenen zich daarvoor.

Romantisch dineetje?
Soms gaan Natalie en de band naar mijn smaak een beetje te los, zoals op Sammy Davis Juniors Something's Gotta Give, maar over het algemeen is het een prachtig album. Natalie's stem klinkt fantastisch en betovert je veertien nummers lang. Net als de blazers en strijkers en overige bandleden. Opzwepende bigband nummers, jazzy nightclubmuziek en romantische songs, deze cd heeft het allemaal. Je wordt er zeker happy van. Heel erg geschikt ook voor een romantisch dineetje met een date, om die love in the air te brengen!

Moeilijke tijden
Als je naar het album luistert en het albumhoesje bekijkt zou je het niet zeggen, maar Natalie maakt een heel zware tijd door. Toen ze midden in de opnames van Still Unforgettable zat, ontdekte ze namelijk dat ze Hepatitus C heeft. Hepatitis C wordt overgedragen via bloed en zorgt voor een ontsteking in de lever, wat kan leiden tot leverkanker en leveruitval. Ze denkt zelf dat het komt door haar heroïneverslaving begin jaren '80. Hoe blij This Will Be ook klinkt, toen Natalie het voor het eerst op de radio hoorde, was ze onderweg om heroïne te halen, herinnert ze zich. Toch is ze van haar verslaving afgekomen en ze had het al lang en breed achter zich gelaten, tot ze dus ontdekte dat ze al 25 jaar Hepatitus C bij zich draagt. Ze had nergens last van, sportte als een gek en voelde zich perfect maar dat is wel anders sinds ze elke week chemotherapie krijgt. Ze is misselijk, heeft haaruitval en ze is kilo's afgevallen (waardoor ze nu een runway size heeft, dat vindt ze wel weer een fijne bijkomstigheid.) Maar gelukkig is de ziekte te genezen en Natalie is er dan ook van overtuigd dat ze er weer helemaal bovenop komt. Daar valt ook niet aan te twijfelen als je ziet hoe fantastisch ze eruit ziet, helemaal voor een vrouw van 58 jaar!

Tip:
Aangezien de pepernoten al in de winkels liggen, kunnen we net zo goed al over kerst gaan beginnen. Wil je dit jaar tijdens het kerstdiner een keer naar iets anders dan Wham's Last Christmas en Mariah's All I Want For Christmas luisteren, dan moet je zeker een kerst-cd van Natalie of haar vader Nat King Cole aanschaffen. Ultiem kerstgevoel gegarandeerd en het krijgt opa en oma vast aan het dansen!

Still Unforgettable 
Natalie Cole
EAN:  0643027806127
Prijs: 19,99 euro