Patrick van Rhijn ? Weg van Lila

Media door Marieke_B

'Op 7 juli 2006 verloor schrijver Patrick van Rhijn, na drie jaar alleen voor zijn dochtertje te hebben gezorgd, de laatste rechtszaak om haar hoofdverblijfplaats. Zijn nu 5-jarige dochtertje woont sindsdien bij haar moeder in Zweden.'

Maak kennis met Djon Maas, een succesvolle regisseur van MTV in Londen. Hij heeft daar de tijd van zijn leven vol vrouwen, uitgaan, drank en vooral géén verplichtingen. Hij werkt met de grootste sterren zoals Robbie Williams en Christina Aguilera en heeft de ene one-night-stand na de andere. Het enige waar hij zich zorgen om hoeft te maken, is dat hij geen enge ziektes oploopt. Of per ongeluk iemand zwanger maakt.

Op een dag ontmoet hij de Zweedse Mikki en komt aan al het gefeest een einde. Hij besluit zijn verantwoordelijkheden te nemen en voor háár te kiezen. Weg met al die losse contacten, het is tijd voor vastigheid. Mikki en Djon trouwen en niet veel later wordt hun dochtertje Lila geboren. Het feit dat hij nu vader is, doet Djon heel anders tegen het leven aankijken.
Helaas houdt het huwelijk geen stand. Mikki kan in Nederland niet aarden en wil terug naar haar vaderland. Ze laat Lila vrijwillig bij Djon achter, maar eist later alsnog dat Lila met haar meeverhuist. Dat zij zal opgroeien in Zweden. Djon gaat daar niet mee akkoord en een rechtszaak is daarom onvermijdelijk. De twee komen lijnrecht tegenover elkaar te staan, terwijl ze eens lief en leed samen deelden.

Terwijl de rechtszaak zich maar voortsleept en steeds langer duurt, voedt Djon zijn kindje helemaal alleen op. Hij houdt zielsveel van Lila en vol passie stelt hij haar leven vóór dat van hem. Lila is zijn alles. Drie jaar lang woont het meisje bij hem, maar tot ieders verbijstering wijst de rechter Lila alsnog aan de moeder toe. Lila moet naar Zweden.

Weg van Lila is een hilarisch, rauw en recht-door-zee verslag van Djon's leven, tot en met de allesbeslissende uitspraak van de rechter. Een leven dat door schrijver Patrick van Rhijn zelf is geleefd. Hij beschrijft alles (écht alles) met een vleugje humor en zelfspot, maar ook met verdriet. Je voelt met hem mee, de wanhoop en onmacht snijdt door je ziel als je leest wat Djon allemaal moet doorstaan.

Het boek leest heel erg makkelijk weg en is enorm aangrijpend. Naast het vertellen van zijn eigen verhaal, wil Patrick van Rhijn ook van de gelegenheid gebruik maken om de zwakke positie van de man in voogdijzaken eens aan de kaak te stellen. Hoe fungeert het Nederlandse rechtssysteem in zaken als deze? Het is heel interessant om dit soort situaties eens vanuit de vaderskant te bekijken. Want vaders hebben ook gevoel.

Hou je van eerlijke boeken, autobiografisch van aard, met een soms harde schrijfstijl à la Kluun? Dan is Weg van Lila zéker een aanrader.

Geschreven door Marieke_B