DVD: Dunya & Desie

Media door Marieke_B

Actrices Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven zijn opgegroeid met hun personages Dunya en Desie. Hun personages ontwikkelden zich tot jonge vrouwen: Maryam en Eva deden hetzelfde. Voorafgaand aan de première van de Dunya & Desie-film, spraken wij met zowel Eva als Maryam.

Nog even in het kort
De Marokkaanse Dunya en de oer-Hollandse Desie zijn al jaren hartsvriendinnen: lief en leed hebben zij met elkaar gedeeld. Als ze achttien is, krijgt Dunya te horen dat ze uitgehuwelijkt wordt aan een achterneef en vertrekt ze met het hele gezin naar Marokko. Desie blijft achter in Nederland, terwijl ze net heeft ontdekt dat ze zwanger is van haar rijinstructeur. Vol twijfels over wat haar nu te doen staat, gaat ze op zoek naar haar echte vader die, hoe toevallig, in Marokko blijkt te wonen. Dunya houdt het bij haar familie niet meer uit en besluit met Desie door Marokko te reizen om haar vader te vinden. Wat volgt is een avontuurlijke roadtrip vol ups en downs waarin ze zichzelf en elkaar nog beter leren kennen.

En?
Dunya & Desie is de Nederlandse inzending voor een Oscarnominatie en terecht: we zouden nog best eens kans kunnen maken met deze heerlijke, fijne, knusse film. Maryam en Eva stelen met hun sterke, gevoelige acteerwerk het hart van iedere kijker. Ze geven het publiek, dat met Dunya en Desie is opgegroeid, wat het wil: antwoord op de vraag hoe het de twee meiden vergaat en wat hen bezighoudt nu ze ouder zijn geworden.

Een film hoeft niet altijd even succesvol te zijn als een serie, maar in dit geval heeft regisseur Dana Nechushtan de spijker op zijn kop geslagen. Door de lengte van de film heeft zij haar personages Dunya en Desie verder kunnen uitdiepen en hier goed gebruik van gemaakt. Scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm weet dat een anderhalf uur durende film iets heel anders is dan een serie korte afleveringen, dus heeft hij een mooi verhaal geschreven waarin ruimte was voor ontwikkeling. De leuke details uit de serie, zoals Desies moeder die haar dochter steevast 'knol' noemt en de kenmerkende begroeting van de dames 'hooooooi', zijn er herkenbaar in gelaten, waardoor de kijker het gevoel heeft weer thuis te komen bij hun geliefde vriendinnen. Noemenswaardig zijn ook de rollen van Desies moeder Monique (Christine van Stralen), haar stiefvader Jeff (Theo Maassen) en rijinstructeur Pim (Tygo Gernandt).

De Nederlandse films zijn in opkomst en Dunya & Desie in Marokko is daar een zeer goed voorbeeld van. Als je van onze eigen producten houdt, mag deze film zeker niet in je collectie ontbreken!

Extra's
- Bioscooptrailer
- Teasertrailer
- Videoclip van Dennis
- Filmclips
- Verwijderde scènes
- Making of

Dunya & Desie
Regie: Dana Nechushtan
EAN: 7321932035216
Prijs: 19,99