Manuscripta!

Vrije tijd door Saar

Vorig jaar werd de opening van het nieuwe boekenseizoen voor het eerst  toegankelijk gemaakt voor het 'normale' publiek. Niet enkel de pers en het boekenvak kunnen tegenwoordig rondsnuffelen in het nog te verschijnen aanbod. Literatuur- (en lectuur) liefhebbers vanuit het ganse land trekken ook deze zevende september richting Amsterdam in een poging hun geesteshonger te stillen.

Waar men ook van houdt, tussen de nieuwe uitgaven van 125 uitgeverijen met de meest uiteenlopende fondsen is er altijd wel íets te vinden waarvan je hart sneller gaat tikken. Te verschijnen materiaal wordt gepresenteerd; het één op nog bombastischere wijze dan het andere. Manuscripta is en blijft een evenement, waarbij geld verdiend kan worden en commercie duidelijk een rol speelt. De ware literatuurliefhebber zal wellicht zijn deur niet uitkomen voor een dag als deze. Voor de bezoekers die wel op het evenement afstuiven, zijn er echter voldoende activiteiten om zich mee te vermaken. Kom je niet naar Manuscripta om te ontdekken of Jacques Vriens of Jan Siebelink aan een nieuw verhaal werkt, dan duik je toch gewoon een filmzaal in?

Manuscripta staat bol van de workshops, lezingen, discussies, theatershows, filmvertoningen, radio-opnames... (Shall we continue?) Daarnaast is een dagje rondstruinen over het prachtige terrein van de Westergasfabriek, ondanks de miezerende regen, ook bepaald geen straf. In diverse hallen en gebouwen vinden optredens, kookshows en interviews plaats. Zowel binnen als buiten kan de boekenfreak zijn slag slaan. Dit jaar zelfs letterlijk, menig bezoeker trotseert de regen om op de kop van Jut te slaan. Wie hard genoeg met de gigantische hamer ramt, neemt gratis het nieuwste boek van Nicci French mee naar huis.

Daar hebben we nog zo'n term die gekoppeld kan worden aan dit evenement. Gratis. Mensen steken onbeschaamd dummy's (boeken zonder inhoud, enkel met de omslag van het te verschijnen boek) in hun tassen, maar ook voor de 'beschaafde' bezoeker valt er voldoende te behalen. Voorpublicaties, koekjes, puzzels, boeken, sleutelhangers, pennen, buttons, postkaarten... Bepakt en bezakt trekt letterlievend Nederland huiswaarts. De huishoudbeurs is er niets bij. Tassen, rugzakken, koffers vol informatie worden de bus en trein ingezeuld. Moe maar voldaan, met boeken van onze favoriete auteurs welke we compleet stuk hebben gelezen en die we speciaal meebrachten om door hen te laten signeren.

Op 7 september werden ook de genomineerden van de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek bekendgemaakt. Mededingers dit jaar zijn Kader Abdolah met De Boodschapper en De Koran, het autobiografische Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Arthur Japin zijn roman De Overgave, Simone van der Vlugt met de thriller Blauw water, Leon de Winter met Het Recht op Terugkeer en  Pim van Lommel met zijn populair-wetenschappelijke Eindeloos Bewustzijn. De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een 1e klas Jaarabonnement van de NS. De prijs, welke voor de 22e keer wordt uitgereikt, is de enige jaarlijkse prijs waarbij de lezer het laatste woord heeft. Tot en met 23 oktober kan het publiek haar stem uitbrengen. Surf hiervoor naar http://www.cpnb.nl/pp/2008. Vorig jaar was Joris Luyendijk de gelukkige winnaar met het boek Het zijn net mensen.

Dit jaar werd het publiek wederom verblijd met het boek der boeken: een uniek voorproefje op het komende boekenseizoen. Dit werk, ter grootte van het telefoonboek en vele honderden pagina's dik, bevat eerste hoofdstukken van tientallen boeken welke dit najaar zullen verschijnen. Er staat een boel moois te wachten, zet de drukpersen maar aan.

Ze.nl houdt jullie natuurlijk ook dit seizoen weer op de hoogte van de mooiste literaire pareltjes, fijne chick-lits, ontroerende fictie, verrassende poëzie en wie zouden wij zijn zonder onze heerlijke win-acties? Houd onze site dus zeker in de gaten, maar vergeet ook niet af en toe je computer te laten voor wat hij is en met je neus weg te duiken in een lekker boek. De pepernoten liggen in de winkel, de regen begint ons weerbeeld te bepalen: tijd voor een kop thee, kaarslicht en de geur van een vers boekwerk.