Heerlijk Hollands

Eten door Saar

Kun je helemaal niets met alle buitenlandse specialiteiten en houd je het sowieso liever bij mama's warme hap? Voor iedereen die haar buik vol heeft van lasagne, sushi en kebab, duiken we in het prachtige kookboek Heerlijk Hollands. Even terug naar onze 'roots'.

Het kookboek volgt de seizoenen en geeft handige tips om de, vaak toch wat duffe recepten wat op te sieren. Zelfs wanneer je het liefst iedere avond shoarma eet is dit boek de moeite waard. Het staat vol met prachtige foto's. Ze.nl schotelt je een lekker menuutje voor:

We starten met een lekker kopje posteleinsoep...

Hiervoor heb je nodig:
 
150 gram rundergehakt;
1 liter groentebouillon;
500 gram kleingesneden postelein;
1 eetlepel olijfolie;
2 gesnipperde uitjes;
1 prei in kleine ringetjes;
1 eetlepel grove mosterd;
wat peper en zout.

Bereidingswijze:
Meng het gehakt met een beetje peper en zout en maak er soepballetjes van. Breng de bouillon aan de kook en laat hierin de postelein slinken. Maak de soep vervolgens fijn met een staafmixer. Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui en prei even aan. Voeg vervolgens de mosterd toe en roer dit mengsel door de soep. Roer de gehaktballetjes erdoor en laat de soep nog vijf minuten zachtjes koken tot de balletjes gaar zijn. Breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.

Hoog tijd voor een bordje hete bliksem!

Men neme:
 
300 gram gerookt spek
1 kilo geschilde en in stukjes gesneden aardappel
500 gram zoete appels en 500 gram zure appels. (Allen geschild, klokhuizen verwijderd en in vieren gesneden.)

Bereidingswijze:
Kook het spek dertig minuten in ruim kokend water. Voeg de aardappels toe, leg de zoete appels erop en verdeel hierover de zure appels. Kook alles in ongeveer twintig minuten gaar en giet het water af. Haal het spek uit de pan en snijd het in plakken. Stamp de afgegoten aardappels en de appels door elkaar. Leg het spek er bovenop en serveer dit alles goed heet.

Wel eens gehoord van lammetjespap?

Dit gaat erin:
1 liter melk
60 gram bloem
wat suiker en een mespuntje zout.

Bereidingswijze:
Roer 50 milliliter melk en de bloem door elkaar tot een smeuïg papje. Breng de rest van de melk met het zout aan de kook. Schep het papje erdoor en laat dit, al roerend, even binden. Serveer de lammetjespap vervolgens met suiker. (Lekkere variatie-ideeën vind je in het kookboek.)

Heerlijk Hollands doet het waarschijnlijk erg goed als cadeau, wanneer je familie of vrienden in het buitenland bezoekt! Dit is je kans om anderen ook eens te tonen wat de Nederlandse keuken écht inhoudt. (Al geven we hier stuk voor stuk onze eigen draai aan.) Maak opnieuw kennis met de Hollandse keuken en geniet vanavond van een lekker bord met aardappelen, groenten en vlees.

Heerlijk Hollands
Thea Spieringa
ISBN: 9087240856
Prijs: 14,95 euro
Uitgeverij: Miller Books