Aha, Alkmaar!

Vrije tijd door Maresa

Winkelen
In Alkmaar hoef je maar een paar straten en pleinen te kennen, dan zit je geramd. De eerste twee straten zijn de parallel aan elkaar gelegen Langestraat en de Laat. In en om deze twee lange straten vind je winkels als de Zara, H&M, Vero Moda en The Sting. Ook zijn er vele lieve, kleine winkeltjes en gezellige straatjes zoals de Magdalenenstraat. Buiten de Laat en de Langestraat kun je tegenwoordig ook aan de overkant van de oude binnenstad terecht bij de Noorder Arcade, een klein overdekt winkelcentrum. Kijk ook naar ons eerdere artikel over shoppen in Alkmaar voor meer tips!

Oilily Outlet
Voor de fans van Oilily: een outlet store in winkelcentrum Noorder Arcade, tegenover de binnenstad. Er is een tweede Oilily-filiaal aan het Waagplein te vinden, met daarnaast een Room Seven Outlet (kinderkleding).

V&D
In de kelder vind je boeken, cd's, reisgidsen en meer. Maar vergeet niet de drie etages erboven! Kleding, sieraden (ook van Six), knuffels, speelgoed... en een geheel vernieuwde La Place met dakterras en een prachtig uitzicht op één van de grachten richting de Bierkade.

Subway, twee locaties
Gewoon omdat je in deze broodjeszaak heerlijk kunt eten.  Zin in een toetje? Bij de Jamin op de Langestraat kun je Swirls kopen.

Eten
In Alkmaar heb ik twee grote favorieten: Portofino en Palati. Portofino is een Italiaans restaurant met heerlijke pizza's, (hete) pastagerechten en fantastische huiswijn. Het is bovendien de enige plek waar ik rode wijn drink, gewoon omdat hij zo heerlijk smaakt. Het voordeel van dit restaurant is dat je voor weinig geld veel kunt eten én je wordt snel bediend. Voor Portofino ligt een mooi plein (zie foto), waar je na afloop bij de Australian een ijsje kunt halen.

Irodion is een Grieks restaurant waar vooral de Irodion-schotel zeer aan te raden is. Je krijgt dan van alles wat. Net als in veel Griekse restaurants krijg je vooraf een glas Ouzo (in één teug leegdrinken!) en smaakt het vlees hemels. Het restaurant ligt achter de Waagtoren.

Uitgaan
Als je 's middags tijdens of na het winkelen al een terrasje hebt gepakt, bijvoorbeeld op het Waagplein, dan heb je al iets van de sfeer in de stad geproefd. Om alles uit je stapavond te halen, heb ik hieronder een paar do's en don'ts neergezet.

De Notaris - Do!
De sfeer is hier uitstekend en ondanks de drukte kun je vaak helemaal achterin nog een mooi plekje vinden bij de tweede bar. Belangrijke tip: let hier op je jas. Je kunt hem beter bij je houden dan hem (gratis)ophangen.

Ierse Pubs - Do!
Beide Ierse pubs zijn aan te raden (met nog een derde net buiten de stad). De sfeer is er goed en het is meestal gezellig druk. Bij de pub aan de Platte Stenenbrug hoort zelfs nog een terras waar je tot laat kunt zitten. Ook zijn er vaak optredens.

Joeys - Don't!
Tenzij je vijftien bent en veel entree wil betalen, is de Joey's een afrader.

Lindeboom - Don't!
Alleen als je een verstokte roker bent, is het aan te raden om deze kroeg op te zoeken. Onlangs haalde café Lindeboom de krant door zichzelf als rokerskerk uit te roepen om de nieuwe horecawet te ontduiken.

Extase - als alles dicht is
Rond drieën sluiten de meeste kroegen. Geen paniek, loop gewoon door naar Extase. Stiekem is dit de meest foute uitgaansgelegenheid van Alkmaar, maar toch is iedereen er aan het eind van de nacht te vinden. Je betaalt hier rond de tien euro entree en kunt dan tot half vijf de dansvloer onveilig maken.

Tip: na half twee kom je in de meeste kroegen niet meer binnen (Extase uitgezonderd). Wil je gaan kroeghoppen, doe het op tijd!

Parkeren
De ene parkeerplaats is natuurlijk wat handiger dan de ander, dus even kort wat je moet weten:

Parkeerterrein Parcade
Voor minder dan drie euro per dag kun je hier je auto kwijt. Het is wel even buiten de stad, maar in vijf minuten loop je al naar de Noorder Arcade. Even de brug over en je bent in de binnenstad.

Parkeergarage Karperton
Wil je midden in het centrum parkeren, dan kan dat in deze garage. Nadeel: zelfs met de kleinste auto zijn de bochten verschrikkelijk krap. Ben je al geen fan van kleine parkeergarages, dan word je van deze gegarandeerd claustrofobisch.

Overige parkeerplekken vind je voor de Gamma, LeenBakker, vlakbij het ziekenhuis en onder de NoorderArcade.

Meer informatie

www.alkmaarprachtstad.nl
Zoek hier naar (de adressen van) alle winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. In de agenda staat wat er allemaal nog meer te doen is in de stad.

www.noorderarcade.nl
Winkelcentrum Noorder Arcade.