Nicole Atkins & The Sea in de Melkweg

Vrije tijd door Martine

Nicole Atkins, een 29-jarige singer-songwriter uit New Jersey, trad eerder dit jaar op in het Amsterdamse Bitterzoet en maandag 7 juli is het tijd voor de Oude Zaal in de Melkweg. Hoewel ze 's middags tijdens het interview nog vertelde nerveus te zijn over het feit of er wel genoeg mensen zouden komen, blijkt 's avonds dat de zaal behoorlijk gevuld is. Jong, oud, hippie, student, alto, kakker, moeder en dochter, vader en zoon: Nicole en haar band The Sea spreken een breed publiek aan en terecht.

Vrijwel alle nummers van Neptune City, een album dat klinkt als een mengelmoes van de jaren zestig, een snufje duisternis en wat pop, komen voorbij. Hoewel haar emoties op de cd al flink doorklinken, gaan ze live door merg en been. Vol overgave brengt Nicole de nummers ten gehore en gooit ze alles in de strijd. Met name The Way It Is maakt veel indruk. Dit is niet zomaar even een liedje, dit doet iets. Met Nicole, met de band en met het publiek. Behalve de recente nummers, wordt ook een aantal oudere nummers van de EP Bleeding Diamonds gespeeld en speciaal voor de gelegenheid heeft de band Under the Milky Way van The Church veranderd in At the Milky Way.

Hoewel Nicole zich kan herinneren dat het publiek in Amsterdam 'the best singers' heeft, gaat niet iedereen mee in het zangspelletje tijdens Brooklyn's On Fire. Men lijkt vooral te zijn gekomen om te luisteren. Want het applaus wordt ondanks de misschien wat matte menigte wel na ieder nummer harder en enthousiaster. Na de toegift met Patti Smiths cover Pissin' In A River en de titelsong van Neptune City blijft het publiek dan ook tevreden achter.

Ondanks alle lof is er toch een minpuntje aan het concert: het orkestrale dat het album zo intens maakt, wordt hier opgevuld door effecten van de toetsenist en hier en daar de gitarist. De show zou écht groots geweest zijn met een compleet strijkorkest achter de zangeres. Dat kan de band zich nu nog niet permitteren, verontschuldigt ze zich.

In oktober komt ze terug en wie weet, als jullie inmiddels állemaal haar album hebben gekocht, komt het met die paar violen ook wel goed.

Houd de site in de gaten voor het interview dat Ze.nl voorafgaand aan het concert met Nicole had!

Neptune City
Nicole Atkins
EAN: 0828768477526
Prijs: 12,99 euro



Foto's: Carla van Oers