Ik krijg altijd gelijk!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
'Gelijk krijgen, daar gaat het om - zeker in deze tijd. Je hebt er niets aan om gelijk te hebben als anderen je dat gelijk niet willen geven. Dat geldt voor de huisarts, maar net zo goed voor de patiënt. Het geldt voor de manager, maar net zo goed voor de werknemer. In feite geldt het voor iedereen die invloed wil kunnen uitoefenen thuis, op het werk of daarbuiten'.

Iedereen vindt dat hij vaker gelijk heeft dan hij krijgt. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou. Gelukkig zijn er genoeg strategieën om mensen van je gelijk te overtuigen. Gooi bijvoorbeeld in een discussie niet alle punten op tafel die jij belangrijk vindt, maar bedenk vooral waar je tegenspeler voor zal zwichten. En heb je wel eens van het SEXI-model gehoord? Waarom helpen plateauzolen bij het overtuigen? En hoe geef je een 'vals compliment'? Het boek geeft je inzicht in verschillende overtuigingsstrategieën.

Met humor of angst kan je veel bereiken. Zo weet Al Gore, met An Unconvient Truth, als geen ander hoe je door angst te zaaien een boodschap pas écht overbrengt. Hij deed wat vele milieuorganisaties al jaren probeerden, maar niet lukte. Maar denk daarnaast ook eens aan humor. Reclames proberen ons te overtuigen door saaie onderwerpen, zoals verzekeringen, op te leuken met een grappige boodschap, want humor zorgt vaak voor een goed gevoel. Maar bedenk: wat zij kunnen, kan jij ook! Als je regelmatig een leuke grap maakt, wordt je over het algemeen aardiger gevonden. En iemand die aardig wordt gevonden wordt vaker zijn of haar gelijk gegund. Ben je geen ster in het maken van grappen? Ook daarvoor staan tips in Ik krijg altijd gelijk .

Het hulpboek is geschreven door voormalig wereldkampioen debatteren Lars Duursma. Samen met Job ten Bosch en Take Ligteringen ging hij een half jaar op zoek naar de beste overtuigtrucs en strategieën. Wekelijks verschenen er voor dit experiment, artikelen in de NRC Next en kregen de lezers de mogelijkheid om via de krant en de website de overtuigingstrucs te lezen en van commentaar te voorzien. Uiteindelijk zijn, mede door de lezers, alleen de meest bruikbare tips overgenomen in het boek. Erg handig als iemand de trucs al voor je heeft getest.

Ik krijg altijd gelijk bevat geen zware stof, maar is een opeenstapeling van leesbare tips, wetenschappelijk onderzoek en strategieën. Als een spons heb ik dan ook alle informatie opgezogen, want ook ik vind, dat ik minder gelijk krijg dan ik verdien. Een handige bijkomstigheid is dat je door dit boek overtuigstrategieën van anderen beter leert doorzien. Van je collega's, maar denk ook aan de makelaar, politicus of verkoper. Je bent vanaf nu beter gewapend tegen deskundigen, die voorheen inspeelden op je zwaktes. Vanaf nu weet ik: 'nee heb je, ja kun je krijgen'. Maar dat 'ja' is nu wel een stuk dichter binnen handbereik.



Ik krijg altijd gelijk
176 bladzijden
Uitgeverij: House of Knowledge
ISBN:9789085104896