Review: Narnia's Prince Caspian

Media door Chantal

Het plot
Het is inmiddels dertienhonderd jaar later. In Narnia dan, in 'onze' wereld zijn Peter, Edmund, Susan en kleine Lucy Pevensie niet veel ouder geworden en ze leven nog steeds in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Al is daar in de film niets van te merken. De Pevensies missen hun koninkrijk en kunnen maar moeilijk wennen aan het normale leven.

Wanneer ze op weg zijn naar school, belanden ze via een metrostation uiteindelijk in Narnia. In eerste instantie lijkt het alsof er niets is veranderd, totdat ze beseffen dat de plek waar ze nu staan hun oude paleis moet zijn. Dat wás het, want er is vrijwel niets meer van over. Narnia is niet meer wat het was sinds ze terug naar Engeland zijn gegaan. De Telmarines hebben het land ingenomen, koning Miraz heeft de leiding, Aslan heeft zich al zo'n duizend jaar niet laten zien en de oorspronkelijke bewoners van Narnia worden zelfs met uitsterven bedreigd.

Maar gelukkig hebben we daar prins Caspian, het neefje van koning Miraz en tevens een Telmarine. Hij is de rechtmatige opvolger voor de troon en staat aan de kant van de Narniërs. Miraz wil echter dat zijn pasgeboren zoon de nieuwe koning wordt en probeert er dan ook alles aan te doen om dat voor elkaar te krijgen. Samen met de Pevensies en enkele andere Narniërs strijdt prins Caspian voor Narnia, probeert het viertal Aslan te vinden en doen ze een poging het koninkrijk zijn oude magie en glorie terug te brengen.
Hoe is 'ie' nou?
In een woord: meeslepend. Zowel qua verhaal als qua tijdsduur. Een topfilm is het niet en zéker niet beter dan het eerste deel, maar leuk is hij wel. De tweede Narnia doet trouwens heel erg denken aan de Lord of the Rings-trilogie. Wanneer je kijkt naar de filmposter lijkt het net of alle covers van de LOTR-dvd's bij elkaar gephotoshopt zijn en dat zo de foto van Narnia II is ontstaan; dat geldt eigenlijk ook voor de film. De actiescènes zouden zo gekopieerd kunnen zijn en doen erg denken aan de hobbitfilm, maar gek genoeg doet dat niets af aan de film.

Hoewel beide films voor twaalf jaar en ouder geclassificeerd zijn, was dat bij het eerste deel niet echt nodig. Bij Prince Caspian echter wel. Niet alleen vanwege de vele (enge) actiemomenten die er in voorkomen, maar ook omdat hij zo ontzettend lang duurt (147 minuten). Iets te lang, waardoor je bij het laatste half uur wel zoiets hebt van... nu het is wel genoeg geweest.

Dus?
Het tweede deel van de Narnia-reeks is zeker de moeite waard om te zien. Misschien niet voor in de bioscoop, maar een dvd-avondje is absoluut geen verspilde tijd. Het is aan te raden om The Lion, The Witch and The Wardrobe eerst even te bekijken, aangezien anders niet alle verwijzingen te volgen zijn, maar écht noodzakelijk is het niet.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian is spannender, langer en grappiger dan het eerste deel. Het verhaal is misschien niet altijd even sterk, maar door de mooie beelden, spannende momenten en leuke acteurs (onthoud: Ben Barnes a.k.a. Prins Caspian) maakt dat allemaal niet zo heel veel uit.

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian is vanaf 2 juli te zien in de Nederlandse bioscopen.