Vaccin tegen baarmoederhalskanker

Sport & gezondheid door Martine

Tijdens het onderzoek wordt er een uitstrijkje gemaakt om vervolgens te controleren of er onrustige cellen zijn. Dit om te voorkomen dat deze uitgroeien tot baarmoederhalskanker. Wanneer je er vroeg bij bent, kan baarmoederhalskanker namelijk goed worden behandeld en genezen. Het bevolkingsonderzoek is echter niet het enige wapen tegen baarmoederhalskanker: je kunt je tegenwoordig laten vaccineren.

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een virus: Humaan Papillomavirus of kortweg HPV genaamd. Deze vorm van kanker is dus niet erfelijk, zoals vaak gedacht wordt. Het virus is via seks overdraagbaar. Het nestelt zich in de schaamstreek en besmetting is ook al via huidcontact mogelijk. Die besmetting hoef je zeker niet te merken, je draagt het gewoon bij je. Bovendien leidt het lang niet altijd tot baarmoederhalskanker, vaak wordt het vanzelf door je lichaam opgelost. Maar het kan zijn dat als het virus wél jarenlang in je lijf blijft, het voor afwijkende cellen in de baarmoederhals zorgt. Die afwijkende cellen kunnen vervolgens uitgroeien tot kanker.

Zoals gezegd is er een vaccin tegen HPV en er wordt zelfs geprobeerd om dit standaard in het vaccinatiepakket van vrouwen te krijgen. Op dit moment wordt de vaccinatie echter nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed. En dat is jammer, want 389 euro is niet niks.

Mocht je toch wat voor zo'n vaccinatie voelen, informeer dan eens bij je zorgverzekeraar en kijk vooral eens op www.vaccintegenbhk.nl voor uitgebreidere informatie over HPV, baarmoederhalskanker en de vaccinatie.