Review: Indiana Jones

Media door Martine

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Het is 1957 als archeoloog Jones te horen krijgt dat hij niet langer als docent kan blijven werken, omdat de overheid zijn activiteiten in deze hoogtijdagen van de Koude Oorlog te verdacht vindt. Jones wil de stad verlaten, maar wordt tegengehouden door jonge hond Mutt (Shia LaBeouf). Mutt heeft Jones' hulp nodig bij het bevrijden van zijn moeder uit de handen van de Russen. Als hij helpt, kan hij een van de spectaculairste archeologische vondsten ooit  doen: de legendarische  Kristallen Schedel van Akator, die zowel fascinerend als gevreesd is. Met een mysterieuze kaart reizen Mutt en Jones af naar Peru, waar ze na de bevrijding van Mutts moeder én tevens Jones' oude liefde Marion (Karen Allen) achter het geheim van de Kristallen Schedel aan gaan. We hebben hier wel te maken met avonturier ten top Indiana Jones, dus dat gaat niet vanzelf: ook de Sovjet-agenten, onder leiding van harde tante Irina Spalko (Cate Blanchett), zitten achter het mysterieuze object aan en zitten Indy en zijn kornuiten flink dwars. De schedel zou namelijk krachten geven waarmee de vinder de wereld kan domineren.

Acteurs
Het acteerwerk op zich is goed en werkt af en toe zeker op de lachspieren, maar de personages zijn niet erg interessant. De jonge LaBeouf zet puber Mutt prima neer als enerzijds eigenwijze, ijdele knul (op de meest cruciale momenten haalt hij zijn kam uit zijn leren jackie om zijn vetkuif in model te brengen). John Hurt, als hevig verwarde professor Oxley in bezit genomen door de mysterieuze krachten van de schedel, is aandoenlijk, maar het blijft een standaard rol. Cate Blanchett speelt een stereotype Russische leider, met het uiterlijk van een strenge SM-meesteres, waar weinig diepgang aan te geven is. En eigenlijk geldt dat voor alle personages. Diepgang moet dan ook niet de reden zijn de film te bekijken.

Over-the-top avontuur
Ga je naar The Kingdom of the Crystal Skull, dan ga je vanwege jeugdsentiment, typische Indiana-grapjes en over the top-avontuur. Want dat is waar het ook in de vierde Indiana Jones uiteindelijk om draait: avontuur. Rennend door graftomben, slingerend aan lianen, racend door bossen en vechtend in schatkamers beweegt de inmiddels 65-jarige Ford zich voort. Leuk voor de echte fans, maar storend ongeloofwaardig voor de nuchtere kijker. Om het commentaar op Fords leeftijd voor te zijn, hebben de makers een aantal grapjes in het script verwerkt, zoals Mutt die Jones geïrriteerd toebijt: 'What are you? Eighty?!'

Reuzenmieren en buitenaardse wezens
Hoewel van tevoren gezegd is dat men niet teveel gebruik wilde maken van special en visual effects, heeft men niet geschroomd hele atoompaddestoelen, reuzenmieren en bewegende tombes digitaal te creëren. Het ziet er goed uit, dat moet gezegd worden. Maar als na alle historische en mysterieuze entourage buitenaardse wezens de kop opsteken, haak ik af.

Ga absoluut naar de bioscoop als je één van je mannelijke vrienden weer even zo enthousiast als een kind wilt zien en in bent voor absurde actie. Ga er absoluut niet heen als je niet de humor in kan zien van volwassen mensen die zich vol overgave storten in de fantasiewereld van menig zevenjarige.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull is vanaf donderdag 22 mei te zien in de bioscoop.