Interview: Mark Ronson!

Media door Susanne

Terwijl iedereen in een uitverkocht Paradiso staat te dansen, zingen, schreeuwen en gillen op de swingende muziek van Mark Ronson en zijn band, kunnen we bijna niet geloven dat we nog maar een paar uur geleden naar een vergaderzaal in het Marriott Hotel werden gebracht door zijn manager. Een jonge journalist van een muziekwebsite was nog bezig zijn camera en statief in te pakken en Mark Ronson zat te kletsen met zijn manager over de band Scouting for Girls die later die week in Paradiso zouden staan. "I'll pray for the people in the Netherlands that they don't get popular," zei hij met een glimlach, om vervolgens aan ons te vragen of wij de band kennen. Nee, daar hebben we nog nooit van gehoord, maar we zagen wel een poster hangen bij Paradiso.

De manager en de journalist zijn inmiddels de zaal uit en een ober brengt Mark een groot bord spaghetti: hij moet nog lunchen. Mark verontschuldigt zich, neemt een grote hap en zegt dat we kunnen beginnen.

Mark Ronson over Nederland
"Vorige keer waren we hier voor maar één nacht, dat was erg jammer. We speelden toen ook in Paradiso en het was een geweldige show. Het was een zondag, dus we hebben alleen maar over het plein gewandeld, maar Amsterdam is een geweldige stad, uiteraard. Ik hoop dat ik vaker in Nederland mag spelen. Nu hebben we alleen nog maar het optreden van vanavond. Ik woon natuurlijk in New York, wat nogal ver weg is. Het is ook moeilijk om te touren, omdat we zo'n grote band hebben. Maar hopelijk mogen we op een paar festivals staan deze zomer." Wat is het eerste wat in Mark opkomt wanneer hij aan Nederland denkt? "Ik weet het niet, er zijn zoveel verschillende dingen hier. Amsterdam is een erg mooie stad, met een mooie architectuur. Maar ik heb hier nog te weinig gezien om hier iets over te zeggen. Ik zou graag meer van het land willen zien."

Voor velen was Mark Ronson tot voor kort een onbekende naam, maar deze man sleutelt al jarenlang aan zijn muzikale carrière. Toen hij op de middelbare school zat, probeerde hij al een hiphopgroepje te vormen, maar al snel vergaarde hij roem door zijn kunsten als DJ. P. Diddy gaf hem eens een briefje van honderd dollar met zijn telefoonnummer erop en in 2006 stond Mark te draaien op de bruiloft van Tom Cruise en Katie Holmes. In 2003 kwam zijn eerste album uit, Here Comes The Fuzz. Ondanks de zeer dansbare liedjes werd het album geen groot succes en Mark stortte zich op het produceren van andermans werk. Zo heeft hij liedjes voor grootheden als Robbie Williams en Christina Aguilera op zijn naam staan. Ook wordt de ontdekking van talenten als Amy Winehouse en Lily Allen hem toegekend. Toen hij weer zin begon te krijgen om een tweede album te maken, had hij dus genoeg connecties in de muziekwereld die hem daar wel mee wilden helpen. Zo kwam vorig jaar het album Version uit, met coverliedjes van veel verschillende artiesten. Grootste hit van dit album is wel Valerie, dit nummer heeft hij samen met Amy Winehouse opgenomen. In Nederland stond dit nummer vier weken op 1 - zijn eerste nummer 1 in welk land dan ook tot nu toe.

Mark Ronson over zijn albums
Wie goed heeft geluisterd naar zijn eerste album Here Comes the Fuzz, hoort Mark Ronson zingen in een van de nummers. Gaat hij ook zingen op zijn volgende album? "Ik denk het niet. Ik werk met zoveel briljante zangers, zoals Amy Winehouse en Daniel Merriweather. Dat maakt wel duidelijk dat ik niet echt een zanger ben. Maar wie weet? Zeg nooit nooit. Het is alleen niet echt iets waar ik aan zat te denken." Terwijl Mark zit te knabbelen aan een stukje kaas stellen wij hem alvast de volgende vraag. Hoe is zijn laatste album Version tot stand gekomen? "De mensen met wie ik heb samengewerkt zijn vooral mensen met wie ik heb gewerkt aan hun eigen albums, zoals Robbie Williams en Lily Allen. Ik was gewoon in de studio aan hun album aan het werken en vertelde hun dat ik zelf aan een album bezig was vol met covers. We waren eigenlijk aan het rondhangen en het was van 'Oh, wil je een liedje zingen op mijn album?' Daarom is het zo leuk dat het zo'n succes is geworden. Ik had niet van tevoren bedacht: ik neem een paar liedjes, beroemde mensen gaan die zingen en dat wordt een succesformule. Er waren wel meer nummers die ik heb geprobeerd, die niet op het album terecht zijn gekomen, maar ik denk dat ik de beste liedjes erop heb gezet: de liedjes waar ik iets mee kon zeggen. Maar als ik elk liedje zou coveren waar ik wel een nieuwe versie van zou willen maken, dan zou ik mijn hele leven bezig zijn met het coveren. Op een gegeven moment moet je verder gaan."

Mark Ronson over mode
In de tijd van Marks eerste album Here Comes the Fuzz, was zijn kledingstijl erg anders dan zijn stijl van nu. In 2003 liep hij rond met baggy spijkerbroeken en grote t-shirts en nu in goed zittende nette pakken, mooie puntschoenen en een stropdas. Hoe komt het dat zijn stijl zo veranderd is? "Als je kind bent, is het niet erg dat je de hele tijd spijkerbroeken en t-shirts draagt, maar ik ben nu 32 en wanneer je ouder wordt, verander je. Je stijlicoon verandert natuurlijk ook wanneer je opgroeit. Toen ik jong was, waren het de Beastie Boys, maar dat is veranderd naar bijvoorbeeld Bob Dylan. Het is vooral het opgroeien, maar geld hebben om mooie kleren te kopen heeft er natuurlijk ook mee te maken. Sinds kort zijn Dolce & Gabbana heel aardig voor mij door me wat mooie pakken te lenen om naar awardshows te dragen. Het is gaaf dat mensen me dingen willen lenen, maar daar wordt mijn muziek niet beter van. Verder lees ik geen modebladen voor mannen. Ik loop wel eens mijn favoriete winkel binnen om te kijken naar kleding, maar het is te veel werk om alles bij te houden. Ik zie Kanye (West red.) altijd op de eerste rij zitten bij elke modeshow en dan denk ik: waar vind je de tijd om dat te doen? Het is niet dat ik het niet leuk vind, maar het is niet mijn prioriteit."

Mark Ronson over zijn shows
"We hebben een grote band, we zijn met dertien personen aan het eind van de avond. Voor de show knuffelen we elkaar en geven elkaar de hand om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. We kijken dan nog één keer in elkaars ogen en dat vind ik erg belangrijk. Vroeger was ik echt heel erg nerveus voor een show, maar nu is dat minder. Ik denk dat hoe meer shows we spelen en hoe meer ervaring we krijgen, hoe makkelijker het wordt."

Mark Ronson over internet
"Ik kan niet goed zeggen hoe belangrijk het internet is geweest voor mijn carrière. Het is niet zoals bij Lily Allen, die ontdekt is via Myspace. Maar ik ga online en ik download een drum break waar ik dan een liedje van maak, als ik bijvoorbeeld geen inspiratie heb. Of toen ik net begon, kreeg ik bijvoorbeeld een goede recensie en dan gaan mensen naar mij luisteren. Het internet heeft op veel verschillende manieren een grote rol gespeeld voor mijn muziek. Ook nu nog ontdek ik veel nieuw talent op Myspace wanneer iemand mij een link stuurt met de vraag of ik alsjeblieft naar hun muziek wil luisteren. Meestal doe ik dat ook wel, want je weet nooit wie het volgende grote talent is. De gewone berichten die ik krijg op Myspace lees ik meestal niet, meestal is het vervelende reclame, dus negeer ik ze. Maar de e-mails die mensen mij sturen lees ik wel." Op de vraag of Mark zichzelf wel eens Googled, verslikt hij zich bijna in een hap spaghetti. Als hij is bijgekomen, knikt hij heftig. "Het is vreselijk om te doen. Het is erg deprimerend. Ik zoek eigenlijk alleen met Google News naar dingen over mijzelf, maar toch. Ik ben dan op zoek naar recensies van concerten ofzo, maar dan komt er nog wel eens iets naar boven van 'Mark Ronson is shit' en dan kan ik me wel een uur of drie klote voelen."

Mark Ronson over de roddelpers
"Toen mijn album net uit was vroegen mensen me wat ik ervan vond dat er ineens over me geschreven werd. Maar toen zei ik: mensen gaan nooit over me schrijven omdat ik een producer ben, ik word nooit een celebrity zoals Lily Allen. Soms kom ik wel in de roddelbladen, maar ik lach er altijd maar om. De helft is zo absurd en helemaal niet waar, dus ik besteed er niet zoveel aandacht aan. Als ze iets heel ergs zouden zeggen, dan zou ik het wel willen rechtzetten. Het is wel eens gebeurd dat een krant wilde schrijven dat ik aan het daten was met een 17-jarig meisje, maar dat was niet waar en dat zou bovendien illegaal zijn, dus ik wilde geen risico lopen. Toen heb ik gedreigd met een rechtszaak, dat is toen wel goed gekomen. Ik zou het alleen rechtzetten als het me echt problemen op zou leveren."

Wie zou hij zijn als hij iemand anders zou kunnen zijn? "Eigenlijk wil ik niemand anders zijn. Dan zou ik in hun bed moeten slapen met hun man of vrouw. Het zou wel leuk zijn om te zien hoe een van jouw helden zou leven voor een dag. Iemand van wie je denkt dat hij heel veel talent heeft en dat je hem dan kunt zien werken. Ik weet het niet, dat is moeilijk te beantwoorden. Ik zou zeggen, Rick Rubin."

En heeft hij nog wijze woorden voor mensen die succesvol willen zijn in alles wat ze doen? "Ik werk al zo'n zestien jaar aan mijn muzikale carrière en ik heb pas echt succes sinds de laatste paar jaar, dus je moet er gewoon veel tijd en moeite in steken. Je moet dus niet verwachten dat alles zomaar ineens voor je gaat veranderen, daar moet wat tijd overheen gaan. Je moet gewoon geloven in wat je doet en als je echt vertrouwen hebt in jezelf, dan komt het wel goed. In de tussentijd moet je proberen een zo leuk mogelijk leventje voor jezelf te creëren en goed te zijn voor de mensen om je heen terwijl je hiermee bezig bent."

Mooie woorden om het interview af te sluiten en dit doen we dan ook. Mark mag ondervraagd worden door een journalist van de Playboy en wij gaan ons klaarmaken voor het concert van die avond.