CD: Scarlett Johansson

Media door Eline

Het schijfje, dat vanaf 16 mei in de winkels ligt, bevat tien covers van Tom Waits. Zelf heeft Scarlett meegeschreven aan één nummer ('Song for Jo'). Na een kleine drie kwartier blijft het na deze elf nummers angstaanjagend stil. Dat angstaanjagende effect komt vooral door de psychedelische, mysterieuze sound van het album.

Scarlett had ooit bijna Maria von Trapp gespeeld in de musicalversie van The Sound of Music op het Londense Westend. Maar met het vrolijke stemgeluid van Julie Andrews in mijn hoofd is de vergelijking met de hese, schreeuwende stem van Scarlett ver te zoeken. Haar stem wordt op vrijwel elk nummer op Anywhere I lay my head aangevuld met een galmend effect, en haar bereik en stemgebruik is verre van gevarieerd. Je krijgt op sommige nummers zelfs het idee dat Scarlett niet ècht zingt, maar 'ritmisch praat'.

Het cd-hoesje straalt ook een sfeer van dromerigheid en mysterie uit. De foto's laten Scarlett zien in een donker bos, compleet met romantische prinsessenjurken en haar welbekende roodgestifte lippen. Scarlett en haar vierkoppige band bestaande uit Jaleel Bunton, Nick Zinner, Ryan Sawyer en Sean Antanaitis, geven daarnaast commentaar bij elk nummer. Interessant om te lezen wat de bandleden van deze Waits-nummers vonden, hoe ze het hebben bewerkt en hoe ze het vonden zelf een nummer te schrijven.

De verwachtingen zijn vrij hoog, vooral omdat op haar gelijknamige debuutsingle Anywhere I lay my head niemand minder dan David Bowie zijn stem heeft verleend aan de achtergrondzang. Haar dromerige sound op dit nummer en de stem van Bowie zijn echter één van de weinige goede aspecten aan deze cd. Behalve het nummer 'I wish I was in New Orleans', waar de instrumentatie vrijwel alleen bestaat uit een muziekdoosje wat een lieflijk en origineel effect heeft, is deze cd echt bedoeld voor de liefhebbers van een psychedelische undergroundsound. Leuk geprobeerd, maar Scarlett kan ons toch het beste betoveren met haar krachtige acteerspel en prachtige outfits, dan met haar stem.

Benieuwd geworden? Je kunt 'm nog niet kopen, maar wel alvast hier bestellen!