Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Bijzondere baan bij Alcoholdebaas.nl

Mijn zus en ik deden ooit allebei de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ik studeerde hierna psychologie en werd opgeleid als onderzoeker. Femke werd gevraagd of zij bij Tactus Verslavingszorg internetbehandelaar wilde worden bij Alcoholdebaas.nl.

Drie jaar later interview ik haar over haar bijzondere baan bij Tactus. Femke vertelt over de uitdagingen en beperkingen van een internetbehandeling. Want kan dat wel, mensen helpen met hun alcoholprobleem via internet?

Femke de Jonge (29) werkt sinds maart 2005 als internetbehandelaar bij Tactus Verslavingszorg en de behandeling Alcoholdebaas.nl.
'Ik ben ervoor benaderd in maart 2005. Ik was op zoek naar iets anders en het leek me heel interessant. Alcoholdebaas.nl bestond toen net. Ik wist niet wat me te wachten stond. Ik besloot de uitdaging aan te gaan en kreeg een virtuele rondleiding over de website en de behandeling. Vervolgens kreeg ik een cursus van twee dagen en ben ik begonnen met inwerken.'

Bij een hulpverlener heb ik zelf altijd meer het 'divan-gevoel'. Een cliënt komt naar de hulpverlener of andersom en spreken elkaar. Mijn zus verleent hulp aan cliënten met uitsluitend contact via het internet en ik vraag me af of dat de bedoeling is geweest van onze opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening.
'Ik vind het heel veilig,' zegt Femke. 'Je kunt rustig nadenken over wat de cliënt je bericht en hoe je wilt reageren. Je hoeft niet meteen te reageren. Je kunt een kop koffie halen of even overleggen met collega's. Je kunt er de tijd voor nemen om jouw cliënt een gedegen antwoord te geven. Daar heeft hij ook recht op en je krijgt zo een hoge kwaliteit in de hulpverlening.  We hebben ook niets te maken met fysieke agressie in dit werk en dat is een verschil met mijn vorige baan. Dat vind ik persoonlijk heel prettig. We hebben geen non-verbale communicatie. Daarom moet je goed kunnen schrijven en tussen de regels door lezen. Ook bij deze vorm van hulpverlening moet je leren vertrouwen op je voelsprieten.'

Het lijkt mij heel boeiend. Voor hetzelfde geld heeft mijn zus Jan Peter Balkenende van de drank af geholpen. Femke vindt het zelf juist een voordeel dat iedereen dit anoniem kan doen.
'Ja, het is anoniem dus ik weet niet waar iemand woont of hoe hij er uit ziet. Maar dit lijkt juist de vertrouwensband te versterken. Het is een heel veilige manier van communiceren en daardoor durven mensen juist meer te vertellen. Het is toch een heel intensief traject dat je met elkaar in gaat.'

Verder vertelt Femke dat het programma dat Alcoholdebaas.nl aanbiedt, is afgestemd op het individu. Iedere cliënt doorloopt een vast aantal stappen met opdrachten. Ook houdt de cliënt een alcoholdagboek bij en registreert hij of en hoeveel hij heeft gedronken. De internetbehandelaar reageert binnen drie werkdagen. Femke en haar collega's chatten of mailen niet met cliënten. Het berichtenverkeer verloopt via de website van Alcoholdebaas.nl. De cliënt kan met eigen code inloggen en komt in zijn dossier waar alleen hij en zijn hulpverlener in kunnen. Het is een volwaardige behandeling.

De mensen van Alcoholdebaas.nl doen goed werk. De aanmeldingen van mensen die willen stoppen of minderen met drinken, stromen binnen.
'Wij hebben ons speciaal gericht op de doelgroep die zich niet zo snel meldt bij een verslavingszorginstelling,' vertelt Femke. 'Alcoholdebaas.nl is heel laagdrempelig. Wie wil en de Nederlandse taal spreekt, kan zich bij ons melden.' Dan blijkt ook dat alcoholverslaving geen grenzen kent. Ook buiten Nederland melden mensen zich aan voor een behandeling bij Alcoholdebaas.nl.

Mijn zus Femke heeft een verantwoordelijke baan. Zij begeleidt mensen bij het minderen of stoppen met drinken. Daar ben ik trots op. Maar ik heb nog een brandende vraag.
'Nee hoor,' lacht Femke, 'ik neem mijn werk niet mee naar huis.  Er is voldoende gelegenheid om te praten. Er zijn natuurlijk wel dingen die me raken. Sommige mensen hebben veel meegemaakt. Je leest heftige dingen maar ik kan het los laten. Dat is ook een deel van mijn professionaliteit.'

Femke heeft een leuke baan. Ze gaat met plezier naar haar werk.
'Als ik mijn computer aan zet , ben ik echt benieuwd hoe het met mijn cliënten gaat.' 

Meer weten over Alcoholdebaas.nl? Neem dan een kijkje op de website: www.alcoholdebaas.nl