Ik & mijn studie: PABO

Werk & studie door Marieke_B

Wat houdt het in en welke vakken krijg je zoal?
Ik volg de voltijd lerarenopleiding voor het basisonderwijs, oftewel: ik doe de PABO, zoals het in de volksmond bekend staat. De PABO staat eigenlijk voor Pedagogische Academie Basis Onderwijs. Ik volg deze opleiding aan de Protestants Christelijke Marnix Academie in Utrecht.
 
In tegenstelling tot wat veel mensen verwachten, gaat de PABO verder dan liedjes zingen en rekenen. Je wordt opgeleid om les te kunnen geven in alle groepen binnen de basisschool én de onderbouw van de middelbare school. Met het diploma leraar basisonderwijs ben je gediplomeerd als Bachelor of Education.

De opleiding is opgedeeld in vier fasen, die gelijk lopen met je studiejaren. Je begint met de fase opleidingsbekwaam, daarna volg je de fase beroepstakenbekwaam. Deze twee fasen zijn je major-fase. Als je deze fasen doorlopen hebt, volgt de fase werkplekbekwaam en je eindigt met de fase startbekwaam. Deze twee samen zijn je minor-fase.

In de major-fase maak je kennis met de verschillende vakgebieden die je op de basisscholen tegenkomt. Je doet vakkennis op en je leert hoe je de vakken moet gaan geven. Daarbij krijg je les in onderwijsvaardigheden en leer je over de verschillende levensfasen van kinderen. Zo heb je bijvoorbeeld een vak leerlingen in de onderbouw, waarin je leert hoe hun leef- en belevingswereld eruit ziet. Maar er zijn dus inderdaad ook vakken zoals schrijven, rekenen en muziek.

In je minor-fase specialiseer je je in het jonge of het oude kind en kies je zelf je minors afhankelijk van wat je interessant vindt en waar je graag meer van wilt leren. Je gaat dan onderzoeken doen en specialiseert je in bepaalde gebieden. Zo heb ik dit jaar gekozen om me te specialiseren in Aardrijkskunde/Geschiedenis-onderwijs en in de speciale leerlingenzorg. 

Hoe kwam je erop om dit te gaan studeren?
Ik ben niet zo'n meisje dat al vanaf haar vijfde juf wilde worden. Na mijn VWO-diploma behaald te hebben, wist ik dat ik met mensen wilde werken en het liefst met kinderen, maar veel verder kwam ik niet. De PABO trok me wel, maar toch wilde ik vanwege mijn vooropleiding de universiteit proberen. Ik ben begonnen aan de studie Pedagogische Wetenschappen in Utrecht. Na een half jaar bleek dat dit niet mijn ding was; weinig lesuren, puur theorie en pas in het derde jaar zou je een kind in de praktijk zien. Dat was niet wat ik zocht. De leerstof van Pedagogische Wetenschappen vond ik wel erg interessant en kinderen bleef ik leuk vinden om mee te werken. Daarom besloot ik om de praktische kant te gaan zoeken door de lerarenopleiding te gaan volgen! 
 
Wat vind je er zo leuk aan?
Het beroep leerkracht is heel afwisselend. Geen dag is hetzelfde! Je hebt elk jaar een andere klas, met andere kinderen. Je geeft per dag steeds andere vakken en per week weer andere lessen. Je kunt werken met kinderen in allerlei leeftijdsgroepen en je maakt de kinderen intensief mee. Je bouwt een band op met je klas en je ziet wat je bereikt met je werk. De jonge kinderen zijn speels, leergierig en (soms te) eerlijk. De oudere kinderen zoeken grenzen, willen uitdaging en kunnen goed met jou en elkaar praten.

Het is een heel sociaal beroep, je werkt altijd in een team, maar toch ook heel zelfstandig, want de klas is jouw verantwoordelijkheid. Die combinatie vind ik perfect!

Loop je ook stage?
Je loopt vanaf het begin meteen stage. Je begint met 1 dag per week in je major-fase, elk half jaar een andere groep. Zodat je de onder-, midden- en bovenbouw allemaal minstens één keer meegemaakt hebt. In je derde jaar loop je een jaar lang in één klas twee dagen per week stage. Je staat onder begeleiding van een mentor en begint met af en toe een les geven en draait daarna dagdelen of dagen de klas in je eentje.

Het laatste jaar loop je drie dagen per week stage en is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk zelfstandig voor de klas staat. Voor deze stage solliciteer je ook zelf op een school naar keuze.

De stages worden voor je uitgezocht, maar je hebt er wel inspraak in. Zo kun je allerlei onderwijsvormen en scholen leren kennen. Ik heb dit jaar gekozen voor het Speciaal Basis Onderwijs en zal volgend jaar stage gaan lopen op een Daltonschool.
 
Op welke functies kun je solliciteren als je afgestudeerd bent?
Je kunt werken in alle groepen op alle basisscholen in Nederland. Je kunt ook nog een jaartje doorstuderen, wat ik waarschijnlijk ga doen, om je diploma Special Educations Needs te behalen. Dan kun je ook les geven op scholen voor Speciaal Basisonderwijs, of kun je Remedial Teacher binnen basisscholen worden. Verder zijn er mogelijkheden om allerlei cursussen naast je werk te volgen, om andere functies binnen de school te krijgen. Daarvoor heb je wel eerst wat praktijkervaring nodig.

Op welke scholen kun je deze opleiding volgen en in welke vorm?
Er zijn veel hogescholen die deze opleiding aanbieden. Er zijn ook losstaande academies voor de lerarenopleiding, zoals de Marnix Academie waar ik studeer. De opleiding is op allerlei manieren te volgen: voltijd, deeltijd, duaal en versneld (als je een opleiding voor onderwijsassistent behaald hebt of als de studie heel soepel verloopt).

Wil jij ook vertellen over jouw opleiding? Stuur dan een mailtje naar redactie@ze.nl en wij nemen contact met je op!