Zo krijg je die promotie!

Werk & studie door Laura_S
Probeer je al een tijd je karige salaris up te graden, maar lukt het niet? Pak het op een slimme manier aan en volg deze tips! Dan heb je zo die promotie die je altijd al wilde.

1.    Werk voor een bedrijf met mogelijkheden om door te groeien

Als je solliciteert kijk dan eerst of het bedrijf doorgroeimogelijkheden heeft. Dat hoeft niet perse een heel groot bedrijf te zijn als er maar genoeg promotiemogelijkheden zijn, zodat je carrière niet doodloopt. Zorg ook dat het een bedrijf is dat het goed doet en nog steeds groeit waardoor die kansen zich sneller zullen aandienen!

2.    Doe zo goed mogelijk je best in je huidige positie
Goed je best doen betekent natuurlijk niet gelijk dat je promotie krijgt, maar je hebt die reputatie wel nodig. Zorg dus dat je altijd aanwezig bent en laat zien dat je bereid bent om alles te doen voor het bedrijf en dat je betrokken bent. Ook vijf minuten te vroeg komen en vijf minuten te laat weggaan laat veel inzet zien. Kom in ieder geval niet te laat!3.    Zorg dat mensen weten dat je je best doet

Je hoeft natuurlijk niet de hele tijd veren in je eigen kont te steken, maar je kan ook niet afwachten tot iemand het opvalt. Hou goed contact met je baas, zodat hij of zij het altijd opvalt als je iets goeds hebt gedaan. Wees geen aandachtstrekker of haantje de voorste, maar zorg er wel voor dat mensen weten wie je bent en weten wat je doet.

4.    Wees populair
In de ideale wereld werden promoties alleen gegeven op basis van prestatie? In deze wereld is het vaak vriendjespolitiek wie de promotie krijgt. Gebruik dus je mensenkennis en wees aardig tegen je medewerkers en bazen. Ook is het slim om eens te gaan tennissen met de baas of iets anders wat hij leuk vindt, maar dring je niet op. Ga ook naar personeelsfeesten en bedrijfsuitjes en maak met veel collega's af en toe een praatje.

5.    Laat de juiste mensen weten dat je promotie wil
Wees niet bang om je baas te vertellen dat je graag door wil groeien in het bedrijf. Veel bazen zullen er ook zelf naar vragen. Maar pas een beetje op dat je niet overkomt alsof je je huidige functie zat bent, maar laat het wel weten als je een andere functie wil.


6.    Maak een nieuwe functie

Als er niet echt een positie beschikbaar is, probeer er dan zelf één te maken. Als je iets hebt bedacht, praat er dan over met je leidinggevende. Aangezien jij degene bent die de functie heeft bedacht zal jij de functie waarschijnlijk ook krijgen.

7.    Zoek een andere baan
 Als het niet meezit en je hebt het idee dat je alles hebt gedaan om door te groeien, kun je altijd nog een andere baan zoeken. Dit kan moeilijk zijn omdat je het leuk hebt met je collega?s en je baas niet teleur wil stellen, maar als je carrière erop vooruit gaat moet je het echt doen! Voel je niet schuldig want de meeste werknemers zoeken stiekem naar een andere baan.
 
Heb wel eens geprobeerd om opslag of promotie te krijgen? Is het gelukt?