Nederlanders aan het water: refill!

Sport & gezondheid door Marit

Ze lijken overal te zijn: op bureaus, op collegebanken en in de hand van de normale man in de tram. Het hervulde waterflesje siert het Nederlandse beeld.

En dit beeld blijkt te kloppen: uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat de Nederlander gemiddeld vaker zijn waterflesje hervult dan iedere andere Europeaan. Ruim 65% van de mannen hervult zijn flesje water tegenover maar liefst 86% flesjeshervullers van vrouwelijk geslacht! Voor 38% van de mannen en de helft van de vrouwen komt dit gemiddelde op zes keer langs de kraan per dag! Dit lijkt me toch een positief bericht - deze mensen komen in ieder geval aan de aangeraden twee liter water per dag!

De Nederlandse Frisdrankindustrie (NFI) heeft op de hele kwestie gereageerd met het bericht dat het hervullen van waterflesjes zeer onhygiënisch is. Bij iedere slok die je neemt, komt er namelijk een beetje speeksel in het flesje terecht wat een prachtige voedingsbodem voor bacteriën is. Wij begrijpen de bezorgdheid van de NFI: Nederland is de absolute verliezer in Europa als het gaat om de verkoopcijfers van verpakt water. De NFI wijt dit aan de goede kwaliteit van het water in ons land en tevens aan een beetje gezonde Nederlandse zuinigheid.

Als het aan ons ligt drinken we dus water uit de kraan en wat betreft die bacteriën: gooi het flesje gewoon af en toe in de vaatwasser! Refill a.u.b.!