Boekenweek 2008: Tips van Ze.nl

Media door Marieke_B

Literaire boeken, romantische boeken, gedichtenbundels, kookboeken, spannende boeken, chicklit, biografieën, etc. Iedereen vindt wel iets van zijn gading in de boekwinkel of de bibliotheek. Van 12 t/m 22 maart is er extra reden om daar naartoe te gaan. Als je in deze periode namelijk voor 11,50 euro of meer besteedt aan Nederlandse boeken, krijg je daarbij het Boekenweekgeschenk De pianoman van Bernlef kado.

Het thema van de Boekenweek 2008 is VAN OUDE MENSCHEN... - De derde leeftijd en de letteren. Ouderdom is een thema waar in de maatschappij heel uiteenlopend over wordt gesproken. Maar de vraag blijft: hoe is het nou écht om anno 2008 oud te zijn? Tijdens de Boekenweek besteden o.a. dichters, schrijvers en specialisten extra aandacht aan de generatie vanaf 60 jaar die nog van het leven wil genieten en nog hoge verwachtingen heeft: de derde leeftijd. Renate Dorrestein schreef hierover de essay Laat me niet alleen met veel humor. Deze is al voor 2,50 euro te koop in de boekenwinkel.

Wil je wel boeken kopen, maar weet je niet zo goed welke? Ze.nl geeft je 6 tips; klik op de titels om ze direct online te kopen. Want ook als je via bol.com bestelt, is het Boekenweekgeschenk van jou! Veel leesplezier!

1. Jenny Downham - Voor ik doodga
Wat wil je nog doen voor je doodgaat? Voor Tessa van zestien is die vraag werkelijkheid. De artsen hebben haar verteld dat ze door haar leukemie nog maar korte tijd te leven heeft. Die tijd wil Tessa goed besteden. Dus maakt ze een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil doen. Te beginnen met seks. En ze wil nog autorijden. En beroemd worden. En verliefd. Terwijl Tessa aan haar lijst werkt verergert haar ziekte en komt haar einde dichterbij. Lees hier ook Ze.nl's recensie!2. Simone van der Vlugt - Blauw water

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar zesjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?3. Sophie Kinsella - Ken je me nog?
Na een auto-ongeluk ontwaakt Lexi in het ziekenhuis met geheugenverlies. Tot haar verbijstering is het opeens 2007. Lexi is nu achtentwintig, directeur en... getrouwd met een miljonair! Hij is knap maar heeft wel eigenaardige trekjes. Gaandeweg ontdekt Lexi steeds meer barsten in haar perfecte leventje. Haar personeel noemt haar 'de Cobra'. Een sexy man brengt extra explosief nieuws. Zijn naam is Jon. Hij beweert haar geheime minnaar te zijn. Wat is er toch allemaal aan de hand? Zal Lexi ooit haar geheugen terugkrijgen?


4. Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind

In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, hij wil er alles over weten. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

5. Martin Bril - Vader en dochters
'Vader en dochters' is een boek over twee opgroeiende meiden en een vader die verwonderd en bezorgd toekijkt. Steeds onvermijdelijker komt het moment waarop ze helemaal op eigen benen zullen kunnen staan, althans - dat denkt de vader. Hij ziet in een twaalfjarige al een jonge vrouw die belaagd wordt door verkeerde mannen en met weemoed denkt hij terug aan de jaren waarin ze nog klein en onhandelbaar waren. Martin Bril schrijft al jarenlang een dagelijkse column in de Volkskrant, waarin zijn beide dochters vanaf het begin een prominente rol spelen.6. Patrick van Rhijn - Weg van Lila

Hilarisch en genadeloos eerlijk, vol schrijnende humor en zelfspot. Dat is Weg van Lila, een autobiografische roman over de strijd van een vader om zijn kind.
Op 7 juli 2006 verloor Patrick van Rhijn, na drie jaar alleen voor zijn dochtertje te hebben gezorgd, de laatste rechtszaak om haar hoofdverblijfplaats. Zijn nu 5-jarige dochtertje woont sindsdien bij haar moeder in Zweden. Zijn romandebuut Weg van Lila is het aangrijpende, maar vaak ook hilarische verslag van deze turbulente jaren. Lees hier ook Ze.nl's recensie!