Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Tien gouden tips op weg naar een baan

1. Bedenk, voordat je begint met solliciteren, hoe jouw droombaan eruit ziet. En welke dingen voor jou belangrijk zijn, zowel in je werk als daarnaast.

2. Lees de advertenties in de kranten met aandacht en maak een lijst van bedrijven, functies of taken die je aanspreken. Zo kom je erachter wat je wel en niet zoekt in je toekomstige baan.

3. Als je op sollicitatiegesprek gaat bij een bedrijf of een uitzendbureau, zorg dan voor een goede eerste indruk.

4. Vertel aan iedereen in je omgeving dat je werk zoekt. Misschien kennen zij iemand die een vacature heeft of je aan werk kan helpen. Ook kunnen ze je helpen met zoeken.

5. Heb je internet, kijk dan regelmatig op vacaturesites. Je kunt hier vaak een persoonlijk zoekprofiel opgeven, zodat passende vacatures je toegestuurd kunnen worden. Dit kan onder andere op www.randstad.nl.

6. Maak een duidelijk, overzichtelijk CV en zorg dat je het altijd bij je hebt als je gaat solliciteren bij een bedrijf of een uitzendbureau.

7. Bereid een sollicitatiegesprek goed voor. Een groot deel van het gesprek bestaat vaak uit standaardvragen. Over je antwoord op deze vragen kun je dus al van tevoren goed nadenken.

8. Let tijdens een sollicitatiegesprek op je lichaamstaal en houding.

9. Schrijf je sollicitatiebrief 'op maat'. Reageer je op een vacature, ga dan in je brief in op de wensen en eisen die in de advertentie staan. Stuur je een open sollicitatie, leg dan uit waarom je juist bij dit bedrijf wil werken en welke functie je in gedachten hebt. Pas, indien nodig, ook je CV aan.

10. Schrijf je in bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Zij kunnen je adviseren over werk en je helpen een baan te vinden. Op www.cwinet.nl vind je meer informatie en het adres van het CWI bij jou in de buurt.

Bron: Randstad


DiversityWorks is een nieuw carrière-evenement dat zich o.a. richt op hoogopgeleide vrouwen. Bezoek Diversity Works op 15 en 16 april 2008 in de Passenger Terminal Amsterdam.