Aruba: One Happy Island

Reizen door Marieke_B

Wat belangrijke feitjes
Aruba was één van de Nederlandse Antillen. Dit zijn vijf eilanden in de Caraibische Zee, die samen een land vormen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 1986 scheidde Aruba zich achter af van de rest en werd een autonoom land. De hoofdstad van Aruba is Oranjestad.

De officiële talen zijn Nederlands en Papiaments. Dit laatste is een Creoolse taal die gebaseerd is op het Portugees, met sterke invloeden uit het Spaans, Engels, Nederlands en Afrikaanse talen.

Het weer op Aruba is bijna altijd heerlijk warm. Door het tropische klimaat dat er heerst, schommelen de middagtemperaturen van 29 graden in december tot 32 graden in de zomer. Er staat meestal een aangename wind, waardoor de warmte goed draaglijk is.

In Aruba betalen ze met de Arubaanse florin. Uit de praktijk blijkt echter dat Amerikaanse dollars daar ook gewoon geaccepteerd worden. Verder zijn de supermarkten enorm, waar een groot assortiment aan Nederlandse én Amerikaanse merken voedsel verkrijgbaar is. Daarnaast vind je Amerikaanse fastfoodketens als Dunkin' Donuts, Taco Bell en Wendy's.

Verblijf
Het toerisme is een grote inkomstenbron voor Aruba. Het eiland is dan ook vele hotels rijk, zowel heel luxe als minder luxe en dus beter betaalbaar. De hotels vind je voornamelijk langs de stranden aan de westkust. De bekendste stranden zijn Palm Beach en Eagle Beach. Aan Palm Beach liggen voornamelijk de grote luxe en erg hoge hotels. Dit noemt men op Aruba de 'highrise-area'. Eagle Beach biedt de wat goedkopere verblijfplaatsen, waar het wat intiemer en een stuk lager gebouwd is. Bijna vanzelfsprekend heet dit dus de 'lowrise-area'.

Natuur op Aruba
Lange tijd was de bekendste natuurattractie de Natural Bridge: een groot gat in de rotsen, uitgeslagen door golven, waardoor als het ware een natuurlijke brug is ontstaan. In september 2005 is deze brug echter ingestort, maar een kleinere natuurlijke brug is nog altijd te zien naast de restanten van de oude grotere.

Aruba heeft een eigen natuurpark, het Nationaal Park Arikok. Het beslaat een groot deel van het eiland. Je vindt er ruig bergachtig landschap, veel stenen en cactussen. Je kan er gewoon met een auto doorheen rijden, maar een terreinwagen is dan wel sterk aanbevolen. Het is leuk om een jeepje te huren en deze mooie natuur -een heel ander gezicht van Aruba- eens goed te bekijken.

Aan de noordzijde van het eiland vind je het tegengestelde van de toegankelijke, rustige en toeristische westkust. Het is er droog, dor, de zee is erg ruig en je kan er dan ook absoluut niet zwemmen. Door de wind slaan de hoge golven tegen de rotsen aan, wat wel een erg mooi gezicht geeft. Dit stukje Aruba is ook zeker de moeite waard om te gaan zien.

DOEN!
Uiteraard zijn er een aantal dingen die je op Aruba echt moet doen. Wij zetten ze hier even op een rijtje.

Baby Beach
Dit is een erg mooi strandje aan de zuidkust van Aruba, vlakbij het plaatsje San Nicolas. Deze plek is bij uitstek geschikt om te snorkelen, je vindt hier de mooiste grote en kleine gekleurde vissen! Tip: neem een zakje met brood mee voor onder water, de vissen eten dan zo uit je hand!

Havana Beach
Iets buiten Oranjestad, in de richting van San Nicolas, ligt het mooie Havana Beach. Je kunt er heerlijk eten en eens per maand wordt er een echte Full Moon Party gehouden, wat zéker de moeite waard is!

Surfscholen
Langs Palm Beach en Eagle Beach vind je genoeg surfscholen om je de kunst van het surfen eigen te maken (of althans een poging te wagen). Inheemse surf-dudes en sportieve Nederlandse jongens die het avontuur hebben opgezocht, leren jou voor niet al teveel geld hoe je in ieder geval op z'n board kan blijven staan! Surfen is heerlijk op Aruba, er staat bijna altijd genoeg wind.

Struisvogel Farm
Bij de Natural Bridge vind je een heuse struisvogelboerderij. Je krijgt daar een rondleiding en mag de vogels voeren. Voor de echte durfals: je mag er ook op zitten!

MooMba Beach
Hier vind je het typische beeld dat je verwacht als je aan een tropisch eiland denkt. Mooi strand en een restaurant/bar midden in het zand. Als je hier lekker gaat eten (voornamelijk lekker gegrild vlees, lang leve het bbq-weer!) zit je met je tafel, stoeltje én dus je voeten in het warme zand van Aruba en wordt er vrolijke salsa-muziek gespeeld. Is dat vakantie of niet?!

Palm Island
Op zo'n 5 minuten varen ligt voor de kust van Aruba een klein eilandje, genaamd Palm Island. Voor een vast bedrag per persoon ga je hier aan land, waarna je er de hele dag onbeperkt kunt eten, drinken en snoepen. Ook kun je gebruik maken van de snorkelspullen zonder extra kosten.

Oranjestad
In de hoofdstad van Aruba valt genoeg te beleven. In de Mainstreet kun je uitermate goed shoppen bijvoorbeeld. Amerikaanse merken als Tommy Hilfiger en Nike zijn hier stukken goedkoper dan in Nederland.

Seaport
Bij de haven van Oranjestad vind je een klein centrum genaamd Seaport. Je vindt hier onder andere een hele grote bioscoop met leuke kleine winkeltjes eromheen.

The Paddock
Dit is een echt studentencafé waar vele Nederlandse stagiaires elkaar ontmoeten. Aruba is erg populair als stageland, dus bruisend is het zeker. The Paddock werkt met Happy Hour, waarbij met name de cocktails bijna belachelijk goedkoop zijn.

Zie je jezelf nu al helemaal liggen op dat mooie strand met een fruitige cocktail en de wind die door je haren waait? Pak dan nu je koffers en boek!
Aruba Startpagina
Flycaribbean.nl

Neckermann