Warm EN in stijl!

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Wil je het meeste halen uit de nieuwe generatie hippe sportkleding voor buiten, neem dan het 'principe van de drie lagen' in acht. Flinterdun en boven elkaar zorgen ze ervoor dat je in weer en wind lekker warm en droog blijft.

De onderlaag: T-shirt en soortgenoten: Een goede basis moet vooral vocht-regulerend zijn en eventueel transpiratievocht (van al die shop-kilometers) afvoeren naar de volgende laag. Dat is nodig om jezelf en je ondergoed droog te houden. Een vochtige huid is immers een van de belangrijkste oorzaken van kou vatten. Let op de volgende ingrediënten om te weten of je goed zit: polipropyleen (ook wel polipropeen genoemd), polyamide en/of merinoswol.

De middenlaag: trui: De bekendste warmhouder in de winter is ongetwijfeld de fleece. Dankzij een geweven basislaag tussen twee lagen polyestervezels isoleren zij immers als geen ander. Naast allerlei hippe modellen en kleurtjes, moet je ook nagaan om welke soort fleece het gaat. Ruwweg zijn er drie soorten: winddicht, niet winddicht en elastisch. Afhankelijk van hoe bar de weersomstandigheden zijn die je moet trotseren en wat je van plan bent maak je een keuze. Ga je echt sporten in de kou, kies dan de elastische variant. Die droogt twee keer sneller dan katoen waardoor kou vatten geen optie is. Winddicht voelt bij slecht weer warmer aan omdat de isolerende luchtlaag niet aangetast wordt. Het gaat wel ten koste van het vochttransport dus hier is het afwegen hoeveel bescherming je écht nodig hebt. Twee op elkaar afgestemde fleeces (in plaats van fleece jas) kunnen ook fungeren als een zogenaamde 'soft shell' om optimale vochtregulatie mogelijk te maken. Perfect voor intensief sporten bij relatief droog weer of om snel aan te passen tussen binnen en buiten.

De buitenlaag: jas: Een jas wordt ook wel een 'hard shell' genoemd omdat hij letterlijk een harde laag vormt tegen water. Transpiratie kan er wel uit, water kan er absoluut niet in. Daarmee is de 'hard shell' het ideale sluitstuk van een drieledige kleding. De meeste jassen krijgen hun specifieke eigenschappen dankzij laminaten en coatings. Hierbij verkiest een laminaat de voorkeur. Daar zit de eigenschap immers letterlijk 'ingebakken' terwijl een coating door het wassen hoe dan ook wordt aangetast, hoe voorzichtig je ook bent. Het bekendste laminaat is ongetwijfeld Gore-Tex. Als je overweegt om een jas voor buitensport te kopen, ga je best naar een buitensport-zaak. Zij geven je het goede advies in het enorme aanbod.

Geschreven door Sabine

Bron: A.S. Adventure