Eet gezond met 10 tips van Ze.nl!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

1. Eet met mate
Volgens het boek 'French Women Don't Get Fat' is dit één van de geheimen waarom Franse vrouwen slank blijven. Ze eten kleine porties en in een langzaam tempo. Schep dus minder op je bord; je hebt namelijk veel minder nodig dan je denk en een tweede portie kan later ook nog. Luister naar je lichaam als die zegt dat geen honger meer hebt. Eet rustig, kauw langzaam en wees je bewust van elke hap. Geniet ook van elke hap. Geniet, maar met mate!

2. Drink veel water
Een glas water voor het eten bevordert de spijsvertering. Daarnaast is het erg belangrijk om 1,5 liter water per dag te drinken. Dit lijkt veel, maar het valt erg mee. Schenk vaker een glas water in als je frisdrank wilt nemen en drink 's ochtends allereerst een glas water voordat je aan melk, sap of thee begint. Drink niet te veel water in een keer en niet te veel nadat je gegeten hebt. Veel water drinken is belangrijk om de gif- en afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.

3. Eet regelmatig
Voor je spijsvertering is het belangrijk om regelmatig te eten. Drie hoofdmaaltijden per dag vormen een goede basis, maar het kan ook helpen om meerdere keren per dag een minder grote maaltijd te nemen. Zo voorkom je dat je tussendoor in een hongerige opwelling een hele reep chocola eet.

4. Een goed ontbijt
Sla het ontbijt niet over, want dit is de eerste maaltijd na een lange nacht. Je lichaam heeft energie nodig om de dag te beginnen. Door het ontbijt komen de darmen en de spijsvertering op gang. Ook houdt het je lichaam op een gezond gewicht. Als je niet ontbijt, is de verleiding bovendien groter om later op de dag ongezonde tussendoortjes te nemen.

5. Eet gevarieerd
Gezond eten is gevarieerd eten. Door de variatie krijgt je lichaam veel verschillende voedingsmiddelen binnen. En het is juist belangrijk dat je lichaam genoeg van alle voedingsstoffen binnen krijgt. Om meer variatie in je eten te brengen is het handig om de schijf van 5 te gebruiken. Probeer in ieder geval niet iedere dag hetzelfde te eten.

6. Veel groente en fruit
Groente en fruit zijn erg gezond voor het lichaam en feit is dat we nog altijd te weinig hiervan eten. Als je naar iets lekkers verlangt, pak dan een lekker stuk fruit of groente. Hiervan mag je iedere dag onbeperkt eten en er bestaan zo veel lekkere soorten! Vind je het saai om iedere dag een appel en banaan te eten? Doe ze dan in de blender met een beetje magere yoghurt of melk. Je zult versteld staan hoe lekker zoiets gezonds smaakt en hoe gemakkelijk het klaar te maken is.

7. Eet evenwichtig
Gevarieerd eten betekent ook dat je af en toe iets ongezonds mag nemen. Belangrijk is dat je dit weer in balans brengt. Heb je 's middags een patatje met veel mayonaise gegeten, zorg dan dat je 's avonds weer matigt en minder van het ongezonde of vette eten neemt. Alles mag, zolang je het maar weer in evenwicht brengt.

8. Eet bewust
Een goede manier om gezond te eten is door bewust te zijn van wat je eet. Sta dus vaker stil bij wat je eet. Is het wel zo verstandig om die zoete chemische snoepjes te eten, waarvan je totaal geen idee hebt hoe ze gemaakt zijn of wat er in zit? De kwaliteit van het eten is belangrijker dan de kwantiteit. Als je vaker bewust nadenkt over wat je je lichaam voor voedsel geeft, ga je vanzelf gezonder eten.

9. Beweeg
Geef je lichaam de mogelijkheid om het voedsel te verwerken. Bewegen is hiervoor heel belangrijk. Begin na het avondeten niet meteen aan een toetje, maar ga eerst een flinke wandeling maken. Eet ook niet vlak voor het slapen gaan, dan kan het lichaam het voedsel niet goed verteren. Doordat je gaat liggen, gaan je organen namelijk ook in de slaapstand en dat is niet goed als je net een halve maaltijd in je maag hebt.

10. Geniet!
Het lichaam heeft voedsel nodig om te overleven. Eten is echter ook iets waar je van moet genieten en genieten is weer goed voor het lichaam. Ga juist wél een keer met een hongerige maag naar de supermarkt en verbaas jezelf over hoeveel lekkere dingen er te koop zijn! Het zal je opvallen dat er genoeg mogelijkheden zijn om lekker, gezond en gevarieerd te eten. Genieten van lekker eten is tenslotte gezond voor lichaam én geest!

Geschreven door Roos