Lifestyle / Media
Media

Renate Dorrestein - Echt sexy

Raak in de ban van deze wereld aan de hand van de belevenissen van een brugklasser en bedenk hoe krankzinnig het leven tegenwoordig kan zijn.

Renate Dorrestein is een meester in het beschrijven van uiterst serieuze situaties en gebeurtenissen. Ze weet het altijd op een luchtige en zelfs humoristische wijze te brengen, waardoor het goed te behappen valt en niet zwaar op de maag is. Daarnaast zijn de hoofdpersonen in haar boeken meestal vrouwen of meisjes, waarin ze zich erg goed kan inleven. Renate Dorrestein weet als geen ander hoe de mens in elkaar steekt en kan geweldig overbrengen hoe het schijnbaar 'gewone' leven toch vaak niet zo gewoon is als het lijkt.

'Hallo! Je zult zeggen, wie is daar, maar ik ben Fiebie Koolveld ik ben dertien ik ben voor niemand bang. Ik heb mijn nieuwe H&M-topje aan. Ik heb twee mobieltjes, een laptop, een TomTom en een Xbox. Allemaal van Johnny gekregen.'

'Echt Sexy' geeft het woord aan Fiebie. Een brugklasser die nog erg moet wennen aan die grote school en de oudere dominante leerlingen. Op een dag blijkt haar beste vriendinnetje Sacha spoorloos verdwenen te zijn. Fiebie voelt zich erg schuldig, aangezien ze de dag ervoor ruzie hebben gehad. Ze begint direct aan een zoektocht door de stad. In haar ogen is het logisch dat zij Sacha weer zal vinden en ze voelt zich hiervoor dan ook heel erg verantwoordelijk. Een griezelige ouderejaars van haar school zit echter achter haar aan, dus het speuren wordt haar niet makkelijk gemaakt. Ze roept hulp in van Johnny, de vroegere vriend van haar moeder waar ze momenteel bij woont. Haar moeder zit namelijk in Oezbekistan. Johnny is haar alles en ze is er dan ook van overtuigd dat hij haar zal helpen. Ten slotte belandt ze bij Van Hamelen, een bureau dat naar eigen zeggen gespecialiseerd is in het opsporen van vermiste meisjes. Langzaam maar zeker ontdekt Fiebie hoe de wereld werkelijk in elkaar steekt. En waar ze zélf staat.

'Sacha rekent er natuurlijk op dat ik haar te hulp kom, ze is onze bonje vast allang vergeten. Ik heb alleen geen idee wat ik moet beginnen. Ik weet niet eens hoe vermissen in z'n werk gaat. Pakt iemand je dan zomaar op, zoals in zo'n tent op de kermis, met die minihijskraantjes?'

Renate Dorrestein vertelt zelf dat dit boek er is gekomen door twee schokkende berichten die haar ter ore kwamen: groepsverkrachtingen door brugklassers én een stel ouders die hun ongeboren kind maar vast hadden aangemeld op Hyves. De absurdheid van de wereld waarin wij leven, was dé inspiratie voor 'Echt Sexy'.
Het boek is geschreven vanuit hoofdpersoon Fiebie, maar dan ook écht. Een ik-vorm inclusief huidige hippe straattaal en gedachtes die een 13-jarig pubermeisje tegenwoordig bezighouden. Tijdens het lezen vraag je je regelmatig af waar Dorrestein met haar verhaal naartoe wil, maar tegen het einde wordt het één en ander toch erg duidelijk. Het boek leest lekker makkelijk weg, maar drukt je tegelijkertijd op harde feiten. Spannend tot het eind!

Geschreven door Marieke_B