Hoe overleef ik een festival?!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Hier en daar een optreden meepikken van Mika, de Scissor Sisters of een totaal onbekende band waarbij je helemaal uit je dak gaat! Lekker mensen kijken, relaxen en dansen met de 'god' van het festival, tot de zon weer opkomt.

Dat klinkt geweldig toch?! Helaas zijn er ook een aantal dingen die een festivalbezoek een stuk minder aangenaam kunnen maken. Regen, diefstal en ellenlange rijen voor de wc kunnen mateloos frustreren. Daarom hier een paar tips om een festival vrolijk en fluitend door te komen.

Kamperen op een festival hoort er natuurlijk bij en is verschrikkelijk gezellig maar het zorgt al direct voor problemen die je maar beter voor kunt zijn. De kans is groot dat je een behoorlijk stuk moet lopen van je auto of de bushalte naar je kampeerplek, als je die überhaupt al kunt vinden. Dus houd hier van te voren rekening mee!

Om ervoor te zorgen dat jij er niet uitziet alsof je gaat emigreren naar Lapland  en steeds strandt omdat je weer iets hebt laten vallen, is efficiënt inpakken een must! Laat de koffer thuis, leen de backpack van je avontuurlijke broertje en neem alleen dingen mee die daar in passen. Je hebt echt niet je hele beautycase nodig. Neem van die handige kleine flaconnetjes mee die je tegenwoordig in je eigen favoriete merk bij elke drogist kunt krijgen. Verder neem je alleen je mascara, lipgloss, oogschaduw en parfum mee. Geloof me meer heb je echt niet nodig. Aangezien het weer op een festival meestal wisselvallig is neem je 2 hemdjes, 2 shirts of blousjes en 2 vestjes mee, verder 1 rokje, 1 broek en eventueel een jurkje. Als het warm is loop je de hele dag in een leuk hip hemdje. Hoe kouder het is, hoe meer laagjes je aantrekt. Zo lijkt het ook nog eens alsof je elke keer een nieuwe outfit aan hebt. Mocht je nou onverhoopt toch te weinig schone shirts bij hebben dan kun je altijd nog naar de ruil-o-rette die op veel festivals staat. Hier lever je je eigen shirt in dat vervolgens de wasserij ingaat. Ondertussen kies je een ander shirt uit met de hippe 'IK HEB GERUILD'-tekst en je kunt weer de hele dag ultrahip het festival over.

Zorg dat je een handige lichtgewicht tent meeneemt. Bij de meeste sportwinkels verkopen ze tegenwoordig niet al te dure 1, 2 of 3 seconds tenten (1, 2 en 3 persoons.) Dit zijn tenten die als grote schijven verpakt zijn. Wil je hem opzetten dan rits je de zak open en gooit de tent eruit; klaar. Als je nu toch een gewone tent meeneemt laat die dan gewoon lekker door die leuke buurjongens opzetten terwijl jij een glaasje wijn voor ze inschenkt.

Zorg er bij het neerzetten van je tent wel voor dat je niet onderaan een helling of in een greppel staat. Als het gaat regenen loopt het water gegarandeerd je tent in.

Als je 's nachts toch besluit te gaan slapen en je graag fris en fruitig weer uit je bed (slaapzak...) wilt stappen, zijn oordopjes een must. Op een festival-camping is het nooit stil.

Persoonlijke hygiëne is natuurlijk iets dat je ook op een festival niet wil vergeten. Om lange rijen bij de douche te vermijden kun je het beste 's ochtends heel vroeg of ergens in de middag gaan douchen. Om ervoor te zorgen dat jouw outfit niet in de modder beland kun je het beste even een jurkje aantrekken en slippers.

Lange rijen bij de wc's kun je vermijden door een plastuit te gebruiken. Hiervoor geld wel dat het wat oefening vereist, thuis even  uitproberen dus. Altijd handig voor vieze of plakkerige handen is desinfecterende handgel.

Zodra je het programma bemachtigd hebt ben je al snel geneigd om je hele dag vol te plannen en van het ene podium naar het andere te rennen. Vergeet die strakke planning, plan een paar bands in die je echt wil zien maar probeer vooral te genieten van de sfeer en ga ook eens naar een onbekende band of DJ, zo ervaar je onverwachts de meest leuke momenten.

Nu sta je net lekker uit je dak te gaan bij die vette techno DJ als het opeens ongenadig hard gaat regenen. Uiteraard wil je niet dat je 'god' van het festival denkt dat hij de nacht heeft doorgebracht met een vuilniszak maar op een miss wet-t-shirt verkiezing zit je ook niet te wachten, help wat trek je aan?! Tegenwoordig hebben ontwerpers door dat vrouwen ook wel eens naar buiten gaan en hebben ze van de oude vertrouwde rubberlaars een heleboel hippe varianten gemaakt met bloemetjes, vlinders, tijgerprint en veel andere motiefjes. Trek daaroverheen een vrolijke poncho aan en je kan weer lekker verder feesten.

Het belangrijkste is eigenlijk dat je gewoon geniet. Dansen in de regen heeft ook wel wat toch! En wat is het toch heerlijk om de hele dag liggend in het gras naar mensen te kijken met op de achtergrond een vette liveband. Fijn festivalseizoen! 

Geschreven door Reza