Sterke Isa Hoes in DWDD

Celebs door Redactie Ze.nl

Naar aanleiding van de eerste aflevering van NCRV's dramaserie 'Levenslied', waarin Antonie Kamerling de rol van depressieve muzikant speelde, zat Isa bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel. Het werd een mooi item door de kracht en openheid die Isa uitstraalde. Zelf heeft Isa donderdagavond niet naar 'Levenslied' gekeken, wel heeft ze eerder al stukjes gezien. "Ik vind dat akelig om te zien, maar het was een goede rol. Doordat hij depressief was kon hij die rol erg goed spelen, denk ik."

Hoewel ze overeenkomsten met het personage in 'Levenslied' ziet met haar Antonie, "Hij was weleens nors tegen me," zijn er ook wel degelijk verschillen. "Hij vond het zelf hel erg dat hij zich rot voelde en dat wij daar last van hadden."

Antonies laatste en zware depressie begon in december 2009. Waarschijnlijk was hij al langer ziek. "Misschien heeft hij dit altijd gehad, maar is het gewoon erger geworden." Een week voor zijn dood werd de diagnose 'manisch-depressief' bij haar man gesteld.Omdat zij een dvd-box samenstellen met werk van en interviews met Antonie, kijken Isa en Antonies familie veel beeldmateriaal terug. Daardoor zien zij dat Antonie waarschijnlijk al heel lang kampte met depressies. Door wat hij zei in een interview met Theo van Gogh, zo'n twaalf jaar geleden, vraagt Isa zich af: "Waarom heeft niemand eerder gezegd: 'Die jongen moet opgenomen worden'?"

Kwaad is Isa niet op haar overleden man. Ze heeft er alles aan gedaan om hem te helpen en heeft geen schuldgevoel. Naar omstandigheden gaat het goed met haar en haar gezin. "Dat meen ik echt. Ik ben verbaasd hoe sterk ik ben. En ik voel me gedragen. Merlijn, Vlinder en ik voelen ons sterk."

Op de vraag of ze echt nooit eens boos is, antwoordt ze: "Soms ben ik een beetje boos. We wilden samen oud worden. Dan zie ik bijvoorbeeld oude mensen in het park hand en hand lopen en dan denk ik: 'Verdorie, dat zouden wij samen doen.' Maar we moeten accepteren wat hij heeft gedaan."