5 must-read-boeken over BN'ers

Media door Fleur

Aan de ene kant zijn het ook maar mensen, aan de andere kant willen we al-les van ze weten: BN’ers. Gelukkig valt er genoeg over ze te lezen, van grappige tot ontroerende dingen. Wij selecteerden 5 boeken over Nederlandse sterren!

BN'ers. De redactie kan eigenlijk geen genoeg van ze krijgen. Ja, we weten dat zij, net als wij, gewoon mensen zijn. Ook zijn drinken weleens te veel, maken af en toe ruzie en laten soms een scheet. Maar juist dat menselijke vinden we, voor iemand die 24/7 in the spotlights staat, interessant. Dat persoonlijke, daar houden van we van, en gelukkig gaat dat soms verder dan wat we lezen in de roddelbladen. Vijf boeken over en van BN'ers waarin ze zichzelf durven te laten zien. 

Isa Hoes – Toen ik je zag
Op 6 oktober 2010 pleegt Antonie Kamerling, zanger en acteur, zelfmoord. Heel Nederland leeft mee en vraagt zich af hoe diep hij wel niet moest zitten om uit het leven te stappen en een vrouw en twee kinderen achter te laten. Zo’n drie jaar na zijn dood komt het boek van zijn grote liefde en actrice Isa Hoes uit, waarin het verhaal van Antonie staat. Hoe was het voor hem om depressief te zijn? Welke invloed had het op Isa en Merlijn en Vlinder, hun kinderen? Was er echt niks meer aan te doen? En hoe voelt het, verdergaan zonder de liefde van je leven? In Toen ik je zag lees je het. Geen boek om ‘lekker mee te ontspannen’, maar wel een must-read voor iedereen die wil weten wat een depressie kan doen – Isa windt er (gelukkig) geen doekjes om. 

Laura Verster – Uit
We krijgen er allemaal weleens mee te maken: een (flink) gebroken hart. En hebben we er zelf niet een, dan houden we ons wel bezig met dat van een ander. BN’ers bijvoorbeeld, volgen we maar al te graag in tijden van liefdespenarie. Eén klein punt: we weten eigenlijk nooit wat er écht in hen omgaat. Want terwijl ze misschien ’s nachts huilend in hun kingsize bed liggen, staan ze 's avonds nog te shinen op een première. In Uit van Laura Verster (programmamaakster, presentatrice en liefje van Jort Kelder) zul je lezen dat bekende Nederlanders inderdaad gewoon het liefdesverdriet kennen zoals wij het meemaken: hopend, brullend, snikkend, slapend, moedig en nergens zin in hebbend. Laura interviewt onder anderen Jennifer Hoffman, Amanda Krabbé, Tygo Gernandt, Jan Kooijman, vriendje Jort en zichzelf. Smullen? Mwoah – liefdesverdriet is er een tikkie te niet grappig voor. Eerder: Jennifer Hoffman had gewoon je beste vriendin kunnen zijn. Heerlijk!

Carice van Houten en Halina Reijn – Antiglamour
Ze zijn twee van de meest besproken Nederlandse actrices: Carice van Houten en Halina Reijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens beste vriendinnen. Van hun jeugd tot wenkbrauwpoeder en van liefde en seks tot hotspots: alles bespreken ze met elkaar. Dat doen ze ook in Antiglamour, een boek vol grappige, hilarische en ontroerende verhalen over zichzelf en tips om een beetje glans aan je leven te geven. Ronddwalen op straat, hippieouders hebben, mooie liedjes, voorzichtigheid in bed, gezond eten, fijne hang-outs, de mindere kanten van beroemd zijn en gewaagde vragen: het komt in het persoonlijke, no-nonsense Antiglamour allemaal voorbij. 

Ebru Umar – 99 gesprekken met...
Waarschijnlijk ken je haar wel van haar scherpe columns in Metro: Ebru Umar. Deze beruchte columniste en journaliste werkte ook voor Libelle en interviewde voor dit blad iedere week een bekende Nederlander. 99 interviews zijn in een boekje gebundeld: 99 gesprekken met.... Wie je daarin allemaal tegenkomt? Mark Rutte, Sylvie Meis, Thomas Acda, Carry Slee en nog veel meer BN’ers. De interviews zijn met dezelfde scherpe pen geschreven als we van Ebru gewend zijn. Daarnaast zijn ze leuk aangekleed door de extra (en hilarische) informatie die erbij wordt gegeven. Zo vermeldt Ebru altijd even wat er voorafging aan het interview, of het allemaal goed verlopen is en of ze wel een klik had met de BN’er. Tot slot wordt iedere geïnterviewde in een hokje geplaatst: is het een zeikerd, een cadeautje, een leukerd, een nee-zegger, een ijdeltuit, een… En zo heeft ze nog véél meer hokjes om onze sterren lekker in te stoppen. Lezen als je van afwisseling, directheid en humor in een boek houdt.

Frank Kromer – Klatergoud en schone schijn
Heb je toch zin in een flinke dosis Weekend, Story en Privé? Dan kun je echt je lol op met Klatergoud & schone schijn. Dit boek, geschreven door journalist Frank Kromer, is eigenlijk een verzameling van alles wat Frank in de glamourwereld heeft meegemaakt. Veertien maanden lang bezocht hij dag in, dag uit feesten en partijen waar het stikte van de BN’ers. En daar hoorde en zag hij een hoop van. Roddelende bekende Nederlanders in de P.C. Hoofstraat? Natuurlijk! De BN'er-parties van Joop van de Ende? Uiteraard! Ruzies en intriges? Check. De schnabbels van Carice en de borsten van Judith Osborn? Dubbelcheck! Maak door Klatergoud en schone schijn op humoristische wijze kennis met de binnenkant van glamourland!  

Welk boek over BN'ers zou jij wel willen lezen?