Lifestyle / Celebs
Celebs

Bastiaan van Schaik doet zijn verhaal

"Ik heb voor het eerst van mijn leven Japanners in paniek gezien," vertelt Bastiaan aan het landelijke dagblad. Hij is zondagavond weer in Nederland aangekomen en is ontzettend blij dat hij weer Nederlandse grond onder de voeten heeft. "Voor Japanners is het een extra moeilijke ervaring, omdat het echte control freaks zijn. Maar dit is iets wat zich niet laat controleren. Ik heb voor het eerst Japanners in paniek gezien. Die angst op hun gezichten... Dat was voor mij het teken dat er echt iets loos was. Ze hebben alles daar zo in de hand. Treinen rijden daar niet op de minuut, maar op de seconde."

Bastiaan was op het moment van de aardbeving in Tokio. "Ik had een gevoel alsof ik op de Titanic zat. Op de vijftigste verdieping in een luxe kamer van het Park Hyatt in Tokio. Heel surrealistisch. Zo van: het orkest blijft spelen, maar om je heen stort de wereld in." Het engst vond Bastiaan de nucleaire dreiging, die door de aardbeving ontstond. "Ik heb de meltdown van de kerncentrale in het Russische Tsjernobyl in 1986 meegemaakt, toen op duizenden kilometers afstand radioactieve besmetting optrad, en duizenden mensen levensgevaarlijk besmet raakten. Straling kun je niet zien, dat is wat het zo griezelig maakt. Er worden nu al jodiumpillen uitgedeeld, om de impact van de straling te verminderen."

Op dit moment is er een radioactieve wolk op weg naar Tokio, die binnen tien uur de Japanse hoofdstad zal bereiken. Een atoomramp dreigt. Gelukkig voor Bastiaan is hij weer veilig in Nederland. Op zijn Twitter doet hij zijn volgers nog regelmatig verslag van zijn gedachtes over de ramp in Japan. 'Terug in Amsterdam met vaste grond onder mijn voeten', en '
van slag...' twitterde hij de eerste uren na zijn terugkomst in Nederland, wat wij ons heel goed voor kunnen stellen. Laten we hopen dat de hele situatie in Japan zo snel mogelijk weer goed komt.