Review: De Storm

Media door Anneke

Waarbij 1800 mensen en veel dieren omkwamen en honderdduizend mensen dakloos raakten... Het was tenslotte één van de meest opzienbarende gebeurtenissen in naoorlogs Nederland. Nog steeds staat de ramp symbool voor ons kwetsbare landje aan de zee en de vechtersmentaliteit die er altijd is geweest om eensgezind grote gevaren te trotseren.

Ben Somboogaart was 6 jaar toen de watersnoodramp over Zeeland woedde. Hij herinnert zich nog steeds de grote impact die de tv-beelden van het overstroomde Zeeland met de verdronken boerderijen en de wanhopige mensen op de daken op hem hadden. De mondiale digitale technieken hielpen hem erbij om de film De Storm op grootse en indringende wijze in beeld te brengen. En niet te vergeten dankzij de medewerking van het polderbestuur van verschillende gemeenten die hun sluizen openden voor de film, naast de 90 landeigenaars die toestemming gaven om hun landerijen onder water te zetten.

De Storm gaat over Julia (op weergaloze wijze vertolkt door Sylvia Hoeks), een 18-jarige Zeeuwse boerendochter die zwanger raakt van haar vriendje Koos (Sanne den Hartogh), een vissersjongen. Koos schrikt zo van dit nieuws dat hij met de Noorderzon vertrekt. Julia staat er helemaal alleen voor in een vijandig, uiterst godsdienstig dorp dat Julia's zwangerschap als een grote schande ziet. In de nacht van 31 januari 1953 breken in Zeeland tijdens een verschrikkelijke storm de dijken door. Julia wordt uit de boerderij waar ze woont gered door luchtmachtsergeant Aldo (indrukwekkende rol van Barry Atsma), haar baby achterlatend. Julia wil in principe niet met haar redder praten, maar langzamerhand groeit er een band tussen de twee wanneer ze samen wanhopig op zoek gaan naar Julia's baby. Dat is een moeilijke opgave in een verdronken landschap vol dierlijke en menselijke overblijfselen.

De Storm is een prachtige film waar niet alleen de moedige strijd tegen het water in beeld gebracht wordt, maar waarin vooral het emotionele verhaal van Julia centraal staat. We zien de wereld door haar ogen en leven mee met alles wat ze voelt. Ze vormt het symbool voor al die mensen die de ramp van 1953 hebben meegemaakt. Omdat Sombogaart de gebeurtenissen zo goed in beeld weet te brengen, word je erin meegesleept en erdoor vastgegrepen. De Storm is zeker een film met internationale allure die het vast ook goed gaat doen op de internationale filmfestivals.

De Storm is vanaf 17 september te zien in de Nederlandse bioscopen.