The King's Speech grote winnaar Oscars

Celebs door Ze.nl
Colin Firth was dolblij met zijn Oscar voor beste acteur. "Dit is echt het hoogtepunt uit mijn carrière," sprak hij, nadat hij het beeldje in ontvangst had genomen. Colin versloeg zijn mede-genomineerden Javier Bardem (voor zijn rol in Biutiful), Jeff Bridges (voor True Grit), Jesse Eisenberg (The Social Network) en James Franco (127 Hours). Ook de film Inception sleepte vier beeldjes in de wacht, maar deze film moest het doen met de minder belangrijke prijzen. De film, met in de hoofdrol Leonardo DiCaprio, won de Oscars voor beste camerawerk, beste speciale effecten, beste geluidsmontage en sound mixing.

De Oscar voor beste actrice ging, zoals iedereen al verwachtte, naar Natalie Portman voor haar rol in Black Swan. Ze vertolkt in deze film balletdanseres Nina, die veel over heeft voor een rol als de zwarte zwaan in het Zwanenmeer. Black Swan was genomineerd voor vijf Oscars, maar won er één. "Dit is krankzinnig! Ik ben zo dankbaar dat ik dit werk mag doen," zei Natalie op het podium. Ze liet ook doorschemeren dat ze het de andere genomineerden ontzettend had gegund. "Ik heb veel bewondering voor jullie," zei ze. Haar concurrenten waren Annette Bening (voor haar rol in The Kids Are All Right), Nicole Kidman (voor Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter's Bone) en Michelle Williams (Blue Valentine). Gezien het feit dat Natalie maar liefst anderhalf jaar getraind heeft op haar balletskills, vinden wij de Oscar meer dan terecht. Ze won eerder al een Golden Globe en de BAFTA voor de rol.

De Oscars voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol gingen naar Christian Bale en Melissa Leo, beiden voor hun rol in The Fighter. The Social Network, de film over het ontstaan van community Facebook, kreeg de Oscars voor beste bewerkte scenario, beste filmmuziek en beste montage. Erg leuk: Toy Story 3 sleepte twee Oscars in de wacht, namelijk die voor beste animatiefilm en beste lied.

Er was helaas geen Nederlands succes op deze 83e Oscaruitreiking. De Nederlandse inzending, Tirza, haalde de nominaties niet. Wel was er een Nederlandse cameraman, Hoyte van Hoytema, betrokken bij het maken van The Fighter.

Overzicht van alle winnaars
Beste film: The King’s Speech
Beste acteur: Colin Firth (The King’s Speech)
Beste actrice: Natalie Portman (Black Swan)
Beste regie: Tom Hooper (The King’s Speech)
Beste mannelijke bijrol: Christian Bale (The Fighter)
Beste vrouwelijke bijrol: Melissa Leo (The Fighter)
Beste bewerkte scenario: The Social Network (Aaron Sorkin)
Beste originele scenario: The King’s Speech
Beste animatiefilm: Toy Story 3
Beste filmmuziek: The Social Network
Beste lied: Toy Story 3 (Randy Newman)
Beste art direction: Alice in Wonderland
Beste kostuums: Alice in Wonderland
Beste camerawerk: Inception
Beste montage: The Social Network
Beste make-up: The Wolfman
Beste special effects: Inception
Beste geluidsmontage: Inception
Beste sound mixing: Inception
Beste documentaire: Inside Job
Beste korte film: God of Love
Beste korte documentaire: Strangers no more
Beste korte animatie: The Lost Thing
Beste buitenlandse film: In a better world (Denemarken)

Wat vind jij, zijn deze winnaars terecht?