Lifestyle / Vrije tijd
Vrije tijd

Verjaardagen: Een geforceerde hel

Reageer 0
De verjaardag van een vriendin bezoeken is niet altijd even leuk. Met z'n allen in een kring lauwe blokjes kaas eten met slappe muziek op de achtergrond. Ze.nl zet alle redenen waarom verjaardagen stom zijn voor je op een rij!

1. De reisafstand
Meteen maar een praktische: de reisafstand. Mocht de persoon die je heeft uitgenodigd een buurman- of vrouw zijn, dan is het een kleine moeite om voor een half uurtje langs te wippen. Maar als degene in kwestie op twee uur afstand woont, wordt het een heel ander verhaal. Naast dat zo'n verjaardagsfeest je vaak je vrije zaterdag gaat kosten, ben je ook nog een enorme hoeveelheid aan geld aan het openbaar vervoer - dan wel Shell - kwijt.

2. De begroeting
Bij binnenkomst al sta je voor een dilemma. Het huis is afgeladen; moet je iedereen langsgaan, ook de onbekenden en dubieus ruikenden, om drie kusjes te geven en te feliciteren? Met als gevolg dat je - door de overvolle woonkamer en onhandig gepositioneerde klapstoelen - een vaas omgooit, met je tas achter een stoel blijft haken en tenslotte uit pure noodzaak halverwege de groep gewoon maar je hand opsteekt om de rest met een 'hoi' te begroeten? Of kun je beter binnenkomen en zeggen: 'Gefeliciteerd allemaal', met het grote risico dat overgrootoma zich lichtelijk in haar eer aangetast voelt?


3. Het eten
De enige fatsoenlijke maaltijd die je op zo?n dag nuttigt, is een stukje verlepte slagroomtaart uit het koelvak van C1000. Het vettige mandarijnpartje bovenop glijdt zo van je vorkje af. Verder is er nog een rijk assortiment aan chips (naturel en paprika), borrelnootjes en pinda?s. En als de jarige het echt goed met de gasten voorheeft, zal er zelfs nog een plankje langskomen met van die goedkope leverworst. Hmm!

4. Je zorgvuldig uitgezochte cadeau
Je cadeau krijgt nooit de waardering die hij verdient. De jarige in kwestie haalt heel keurig, plakbandje voor plakbandje, het papier eraf, gaat dan vervolgens met zo?n gemaakte glimlach je cadeau aanstaren en zet het vervolgens ? ja daar komt ie ? op een tafel vól andere cadeaus. Soms zijn het er zo veel, dat het onmogelijk is dat de jarige de volgende dag nog weet welke van jou kwam. Dag ?20,-.

5. 'Gezellig'
Het verjaardagsgezelschap zit er vaak allemaal met hetzelfde doel als jij: even mijn gezicht laten zien en dan redden wat er te redden valt op mijn vrije zaterdag. Wegwezen zodra de eerste gast vertrokken is, want dan kan het. Vaak ben je als verjaardagsgezelschap bij elkaar gezet en komen de gesprekken niet veel verder qua inhoud dan: ?Goh, al 24, wat oud hè?. Daarnaast zit je je kapot te ergeren aan de vriendin van de jarige die al de hele middag alle aandacht op zichzelf vestigt en bovendien word je ongewenst betast door de dronken oudoom.

6. De verplichting
De verplichting van een verjaardag is al een reden om niet te gaan. Want ook al heb je geen zin en/of geen geld voor een cadeautje of de reis: je moet. Immers, je vriend(in) is jarig! En dit jaar wordt de 25ste verjaardag alweer gevierd. Je kunt het toch niet maken om op zo'n bijzondere leeftijd niet te komen?

7. Het rookverbod
Opeens word je vriendelijk verzocht om je sigaretje mee naar buiten te nemen. Waar de jarige het normaal geen probleem vindt dat je rookt, is er nu plotseling een antirookverbod ingelast. En je ziet al waarom: zodra je met je pakje naar het balkon loopt, gromt er vanuit een donkere hoek een hoogzwangere nicht naar je.

8. De kinderen
Helemaal erg wordt het wanneer er ook kleine kinderen door de ? toch al overvolle ? kamer lopen. Het plankje kaas en worst verliest jouw interesse als je ziet hoe een van de kinderen aan een blokje kaas likt, een vies gezicht trekt en het stukje weer ergens teruglegt op de plank.

9. De beste vriendin
En dan komt ze: de vriendin waar de jarige het meest van houdt. Bij haar binnenkomst, valt iedereen stil. Dolgelukkig springt de jarige op: "EINDELIJK BEN JE ER!?, zegt ze. "NU KAN HET FEEST BEGINNEN!? Je kijkt op de klok en ziet dat je er al vijf uur zit. Blijkbaar voor Jan Lul, want de jarige is in extase dat er eindelijk iemand binnenkomt waar ze werkelijk om geeft. Bedankt.

10. De BOB-discussie
De eeuwenoude discussie over wie de BOB wordt met je partner. Want jij wilt drinken omdat je anders de avond niet doorkomt en je partner vindt hetzelfde. Dit is een typisch geval van lose-lose situation, want als jij mag drinken wil je partner om half elf al weg, omdat 'ie het gehad heeft. Andersom is de avond niet door te komen als je zelf geen alcohol mag nuttigen en erger je je daarbij ook nog eens kapot aan je partner die inmiddels niet meer fatsoenlijk aanspreekbaar is.

Enfin, er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je verjaardagen beter kunt mijden. Gelukkig zit er soms, heel soms, een tussen die geheel tegen alle verwachtingen in supergezellig is.

Hoe zit dat met jou? Zijn bovenstaande punten een beetje herkenbaar of ben jij juist dolblij als er weer een feestje gegeven wordt?
Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 11 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

 • SuzannaTM

  Gelukkig heb ik van alle punten niet zo'n last want ik heb hele leuke vrienden en familie. Verlept voedsel hebben wij geen last van, mijn vriend heeft een glutenallergie dus alle taart wordt vers gemaakt, door mij of door mijn moeder/schoonmoeder. Ook borrelnootjes, paprikachips etc mag hij niet hebben dus ook dat staat niet op tafel. Verder kaas, worst, komkommer en olijfjes, ja die staan wel op tafel. Het enige punt waar ik me echt in kan vinden is punt 2. Ik vind de oplossing om gewoon hoi en gefeliciteerd tegen de hele groep te zeggen een hele goeie. Zo hoef je niet iedereen bij langs en dus ook niet de mensen die je niet kent. Want bij het 25 jarig huwelijksfeest van mijn vriend zijn oom en tante kende ik een hoop mensen niet. Dus die gaf ik geen hand, ik kende ze toch niet, maar daar was de setting er ook naar om ze gewoon te negeren.

 • wendelien

  Elke verjaardag is verschillend, is het er eentje enkel met vrienden/vriendinnen of eentje met familie, zijn er kinderen aanwezig e.d.
  De ene keer is het gewoon gezelliger dan andere keren, heb ook weleens gedacht van jeemig is het al zó laat geworden. Bovenstaande punten zijn me herkenbaar, gelukkig niet alle op één avond tegelijk meegemaakt.
  Heb me eens ziten ergeren op 'n verjaardag aan 'n kerel die nogal handtastelijk werd. Ben er zonder iemand gedag te zeggen weggegaan en haar verjaardagen nee, ik ga er niet meer heen.

 • Sue

  Ik denk dat elke verjaardag wel iets heeft waarvan je hebt van, nou... Geen verjaardag is perfect, of er zijn mensen die niet leuk zijn, je moet ontzettend lang reizen, er staat niks op de tafel wat jij mag of lekker vindt.. Er is altijd wel iets.. Althans, ik ben nog nooit op een verjaardag geweest waar je niet 1 van deze punten tegen kwam. Elke verjaardag is natuurlijk anders, zo ben ik een niet-roker en vind ik het ontzettend vervelend als ik op verjaardag ben en er wordt gerookt in de woonkamer, of dat alle gasten buiten staan te roken en jij als één van de weinige in de kamer zit omdat jij niet rookt.. Maar als het een vriendin van je is dan ben je er uiteindelijk toch voor haar en niet voor de rest. Gelukkig kan ik mezelf heel goed vermaken en maak ik er dan ook wel wat leuks van!

 • Micks

  Sorry voor degene die het niet eens zijn met dit artikel. Maar ik heb 1x in het jaar toch echt zo'n verjaardag!

  Ik ga er naar toe omdat het een vriendin van me is, maar ik zou er liever niet zijn. Er zijn een zooitje bij elkaar geraapte vriendinnen. Onderling kennen we elkaar niet. We hebben elkaar dus ook niet zo veel te vertellen. We zitten met zijn alle opgepropt in haar studentenkamer, onder het genot van zoete witte huiswijn van de AH. De taart ontbreekt, maar we worden wel voorzien van spekjes en schaaltjes chips.

  Het kost me ook een half uur reistijd, en daarbij de kosten van het parkeren, en ik kan niet drinken.

  Nou besef ik me ook heel goed dat het grotendeels bij mezelf ligt, ik voel me niet zo prettig in een groep onbekende mensen. En misschien ben ik qua eten en drinken ook wel iets te verwend. Maar al met al, kan ik me wel vinden in sommige punten.

 • Kirsten

  Leuk artikel! Uiteraard is het zwaar overdreven, maar daardoor zie ik de humor er wel van in. Dat begroeten bij punt 2 heb ik vaak ook, maar dan op verjaardagen van familie. Meestal feliciteer ik gewoon de jarige en eventuele partner/kinderen en tegen de rest zeg ik gefeliciteerd allemaal! Al met al zijn de verjaardagen waar ik heen ga meestal wel heel gezellig!

 • devi

  wat een achterlijk artikel dit. ik heb geen van alle punten ooit meegemaakt. de verjaardagen die ik meemaak zijn altijd supergezellig. Lekkere verse taarten, superheerlijke eten, drankjes en vooral lekker kletsen, lachen en dansen met elkaar.

 • Mariken

  Volgens mij is het niet de bedoeling dat dit artikel zo ontzettend serieus genomen moet worden ;)

  Moet toegeven dat er echt wel herkenbare punten bij zijn haha! Vooral punt twee en acht, kan ik me helemaal in vinden.

 • blokkie1980

  Hoop dat dit ernstig is overdreven of grappig bedoeld moet zijn, want als dit werkelijk is hoe jij een gemiddelde verjaardag beleeft, dan zou ik maar eens andere vrienden gaan zoeken. Ik heb bijna altijd zin in een verjaardag (helaas, soms zit er een mindere tussen ja), juist omdat het gezellig is met vrienden en het gezelliger is dan een avondje naar de kroeg. En misschien wel omdat je op een verjaardag goedkope worst, nootjes en chips geserveerd krijgt en in de kroeg niet.
  Overigens vraag ik me af wat jij je gasten dan voorschotelt; kaviaar ofzo?

 • xxx

  Super grappig artikel! Bepaalde punten zijn herkenbaar, sommige natuurlijk lekker overdreven.

 • Yves

  Ik vind dit hele artikel egoïstisch en pessimistisch overkomen. Natuurlijk heeft iedereen wel eens zo'n verjaardag tussen zitten, maar meestal is het zo gezellig als je het zelf maakt. En als je er echt, echt, écht tegen op ziet, dan moet je gewoon eerlijk zijn en niet gaan. Ik zou niet iemand op mijn feest willen hebben die er zo weinig zin in heeft.

 • Heleen

  Ik vind dit wel heel erg kort door de bocht. Ok reisafstand is dan misschien een issue, maar als het een vriendin van je is ben je neem ik aan bereid om dit voor ze af te leggen, aangezien je het anders ook doet om bij haar op visite te gaan.
  Verder als je geen tijd wil steken in een cadeau geeft je toch geld of een cadeaubon, kan ze zelf uitzoeken wat ze leuk vind.

  Ik vind het ook associaal dat je vind dat er een rookverbod geld. Ik vind het niet kunnen dat je anderen wilt opzadelen met je "lekkere" sigaret. Er zijn genoeg mensen die gewoonweg niet tegen rook kunnen. Verder mag je tegenwoordig ook niet in cafees en discos roken dus ik vind het niet meer dan normaal dat je even naar buiten toe gaat om te roken.
  En als je de verjaardag niet door kan komen zonder te drinken kan je toch beter niet gaan en gewoon een kaartje sturen.

  Verjaardagen zijn dan misschien niet altijd even leuk dat ben ik met je eens maar je kan ook overdrijven. En als je verjaardagen niet leuk vind maar toch graag je vriendin wilt zien, dan spreek je toch voor een andere keer af?

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen