Kluun - Haantjes

Media door Madelon

Het verhaal
Haantjes is een prequel van Komt Een Vrouw Bij De Dokter. We maken wederom kennis met de oude, vertrouwde personages: Stijn, Carmen, Frenk, Maud en de nog piepjonge Luna, allemaal nog kerngezond. Het is 1998, de kanker is nog niet in beeld en Stijn en Carmen zitten samen in de bloei van hun leven. Het nieuwe marketingbureau Merk in Uitvoering van Stijn en Frenk loopt als een tiet, zoals Kluun het zelf zou omschrijven. In aanloop naar de Amsterdamse Gay Games, die in de zomer van 1998 gehouden worden, krijgen Stijn en Frenk een idee in de schoot geworpen. Het idee moet Merk in Uitvoering op de kaart gaan zetten: landenvlaggen waarbij alle rode kleuren door roze zijn vervangen. Samen met ubergay Charles gaan ze de uitdaging aan om een ton van hun eigen geld te verveelvoudigen. Het idee lijkt goud waard, maar of de uitvoering dat ook is...?
En?
Waar Kluun in KEVBDD nog de gevoelige snaar wist te raken, krijgt hij de lezer met dit boek aan het lachen. Met een heel eerlijke visie op de gayscene van Amsterdam, neemt Kluun ons mee in zijn eerste - overigens waargebeurde - zakelijke mislukking. De discussie of het een domme actie is geweest of gewoon creatieve arrogantie, gaat Kluun niet aan. "Soms moet je heilig in iets durven geloven en ook grandioos durven mislukken," zei hij eerder in een interview met Metro. Maar, zoals iedere optimist zal herkennen, geeft Kluun aan een groot fiasco als deze, een positieve twist.


Haantjes
is, zoals we van de Brabander gewend zijn, ontzettend pakkend geschreven. Je wil gewoon verder lezen, je wil weten hoe het verder gaat, ook al weet je waarschijnlijk de afloop al. Voorspelbaar? Ja, maar het maakt niet uit. Net als in KEVBDD leef je ontzettend met Stijn mee en hoop je er het allerbeste van. En dankzij de komische noot die Kluun keer op keer weet te raken, is dit boek er wederom één die leest als een tierelier. Het boek is op geen enkele manier te vergelijken met KEVBDD, je hoeft in ieder geval niet te verwachten dat je net zo onder de indruk zal zijn. Maar Haantjes leest wel lekker weg. En dit keer heb je géén zakdoekjes nodig.

Haantjes
Kluun
ISBN: 9057594447
Prijs: €17,50
Uitgeverij: Uitgeverij Podium