40 dagen zonder alcohol

Lifestyle door Lindsay
Ik ben geen zuipend schuitje, maar een alcoholische versnapering (of twee, drie of euh, de hoeveelste was dit?) in het weekend gaat er wel in. Maar, de komende tijd niet, want ik doe mee met de #40DZA!

Doordeweeks een wijntje bij het eten is aan mij niet besteed. Ik ben daar ook niet mee opgegroeid, mijn ouders deden dit ook niet. Ik ken wel vrienden die bij het dagelijks diner een flesje opentrekken, en dat iedere dag. Ik veroordeel dit niet, maar ik voel die behoefte zelf niet zo. Het weekend echter, maak ik dat (soms) meer dan goed.

The City-girls en ikzelf kunnen wel genieten van een sappie of bakkie. In de Utregse volksmond weet iedereen wat je bedoelt als je 'van een bakkie houdt' of 'een sappie doet', maar volgens mij is het ook buiten Utrecht een nationaal begrip. In de Linda. stond een interview met de moeder van Matsoe Matsoe (toch weer Oh Oh Cherso hè) en over Joey zei ze: "Hij houdt wel van een bakkie."

Mijn sappies en bakkies bestaan voornamelijk uit Cosmopolitan's, Mojito's, Vodka-spa rood's en Tequila. Wijn drink ik vaak tijdens uit eten gaan en bier tijdens festivals en carnaval. Trouwens, Japans en Chinees bier heb ik ontdekt bij Aziatische tapas restaurants, dat is lekker zeg! Maargoed, de komende 40 dagen geen sappies en bakkies voor mij!

Overigens wil ik wel een waarschuwend vingertje op het toetsenbord plaatsen met deze column. Als je soms leest dat kinderen van elf of dertien al comazuipen denk ik altijd terug aan mijn puberteit, waar dat soort taferelen niet voorkwamen. Natuurlijk is mijn generatie die van de Bacardi Breezer, Passoa-jus, Baco en Flügel, maar absurd alcoholgebruik heb ik in mijn omgeving niet meegemaakt voor mijn eenentwintigste levensjaar. Sterker nog, eigenlijk ben ik pas na mijn tweeëntwintigste levensjaar voor het eerst lam en bezopen geworden.

Wellicht omdat ik een laatbloeier ben, met alles eigenlijk. Mijn eerste zoen, vriendjes, drugs en dus ook alcohol. Mijn ouders waren heel vrij in onze opvoeding, maar mijn broertje en ik konden dat blijkbaar goed hebben. Roken doen we allebei niet, terwijl mijn ouders zo ongeveer het kettingroken hebben uitgevonden (zelfs tijdens de zwangerschappen pafte mommy dearest lekker door). Maar inmiddels kunnen broerlief en ik lekker aangeschoten samen stappen, hoewel ik dat de komende 40 dagen dus sober zal doen.

Ik ben benieuwd, ik heb twee verjaardagen deze maand waar de drank rijkelijk zal vloeien. Het TrapLab, een soort theater “tentamens” van mijn opleiding, is de laatste week van januari en wat is er nu lekkerder dan een drankje na de voorstelling? Maar, 40 dagen lang ik geen druppel drinken. Daarna mag ik weer en ik ben benieuwd of ik dan snak naar een Tequila of Moijito.

Zouden jullie 40 dagen zonder alcohol volhouden? En welk drankje zouden jullie het meest missen?