?Ik geloof niet in vrouwenemancipatie?

Zij/hij door Donna
Tegenwoordig zijn veel vrouwen geëmancipeerd. Zij werken, zorgen voor het huishouden en de kinderen en zijn onafhankelijk. Toch zijn er ook nog traditionele stellen, zoals Peter en Nanda. Peter werkt, Nanda niet.

Peter is een 25-jarige man uit Alkmaar. Hij is getrouwd en woont samen met zijn vrouw, de negentienjarige Nanda. Peter is afgestudeerd en werkzaam als econoom. Nanda daarentegen is gestopt met haar studie, om zich bezig te houden met het huishouden... en Peter. Deze - voor de meeste mensen uitzonderlijk - traditionele levensstijl gaf ons de aanleiding om Peter te interviewen.

Peter, als jonge, getrouwde vent met een vaste baan ben je eigenlijk al binnen, nietwaar?
"Ja, dat kun je wel zeggen, ik heb het mooi voor elkaar. Een mooi huis, een dure auto, de ruimte om alles te kunnen kopen wat ik maar wil... Ik werk er ook hard voor, dus ik ben er erg trots op. Ik kan mezelf en m?n meisje prima onderhouden, we hebben een goed leven."
 
Maar dat is best een bijzondere situatie: jij die jouw meisje onderhoudt. Zeker als je kijkt naar hoeveel vrouwen het tegenwoordig belangrijk vinden om een bepaalde onafhankelijkheid te hebben. Hebben jullie hier bewust voor gekozen?
"Ja. Nanda zat nog op de middelbare school toen ik haar ontmoette. Vijf havo om precies te zijn, en ze dacht na over haar studiekeuze. Ze heeft anderhalf jaar de Pabo gedaan, maar toen we een half jaar geleden trouwden, kwamen we er al snel achter dat het een beetje te veel voor haar was. Nanda is wat dat betreft een heel zorgzaam typetje, waar al snel misbruik van gemaakt wordt. Tijdens haar studie gebeurde dit dagelijks. Toen ik Nanda een keer huilend aantrof op de bank, hebben we een goed gesprek gehad, waarna ze besloot te stoppen. Ze zou zich lekker bezig gaan houden met ons leventje samen door zich te richten op het huishouden en op mij."


Heeft Nanda geen behoefte aan een eigen carrière?
"Nee, Nanda en ik vinden allebei dat het huishouden al een carrière op zich is. Nanda is volle dagen bezig met het schoonhouden van het huis, het doen van boodschappen en het onderhouden van onze sociale contacten. Het is voor ons allebei prettig. Ik breng het geld in het laatje, en Nanda zorgt ervoor dat onze leefomgeving prettig is. We raffelen op die manier niets af. Ik denk dat werkende vrouwen dat wel doen. Ik zie dat ook veel bij vrienden: zij werken allemaal en hun vriendinnen ook. Het gevolg is toch dat het huishouden niet de prioriteit heeft bij die vrouwen, waardoor mijn vrienden vaak in de rommel zitten. Ik vind dat echt niet kunnen."
 
Hoe bedoel je?
"Nou ja, neem bijvoorbeeld mijn moeder. Die heeft er ook altijd voor gezorgd dat ik en mijn twee broers niets tekort kwamen. Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar ik denk toch dat een vrouw veel beter is in het zorgen voor de man, dan andersom. Mannen zijn daarnaast veel hardere werkers, waardoor een traditionele rolverdeling voor de hand ligt. Ik ben heel blij dat Nanda dit ook zo ziet. Ik denk dat we anders toch problemen zouden krijgen."
 
Wat voor problemen?
"Ik weet niet beter dan dat het huis waarin ik leef gewoon schoon is, dat de boodschappen gedaan zijn en dat het eten wordt bereid. Als Nanda niet gewillig zou zijn om die verantwoordelijkheden te nemen, vind ik het erg oneerlijk als ik mijn salaris vervolgens deels aan haar zou moeten spenderen. Je draagt samen bij aan het leven en als zij haar taken daarin zou verwaarlozen, zou ik ook niet de leuke man voor haar kunnen zijn die ik nu ben."
 

Wat nou als Nanda zou gaan werken of nogmaals een studie zou willen doen? Is het dan niet logisch dat die verantwoordelijkheden over het huis verdeeld zouden zijn?
"Haha, ik snap wel waar je heen wilt, maar zo zie ik dat dus niet. Ik geloof niet zo in de geëmancipeerde vrouw. Alleen op mijn werk kun je dat al zien. Binnen mijn bedrijf zijn de hogere functies automatisch aan de mannen toegekend. Vrouwen werken veelal parttime. Ik vermoed dat dat komt doordat hun man ook bepaalde verwachtingen heeft."
 
Een relatie met een carrièrevrouw zou dus niets voor jou zijn?
"Nee. Dat vrouwen zelf steeds vaker een carrière willen, komt in mijn ogen een beetje doordat ze iets proberen te bewijzen. Wat vervolgens gebeurt, is dat ze alsnog kinderen willen en meer thuis willen zijn. Dat zegt toch iets over de biologische eigenschappen van de vrouw. Het is voor mij heel belangrijk om in een schoon huis thuis te komen, ik weet immers niet beter. Ik moet er bijvoorbeeld niet aan denken om een hond in huis te hebben. Nanda wil er graag één, maar ik wil die vieze haren en modderpoten niet in mijn huis."

Dus Nanda heeft dat dan maar te accepteren?
"Ja, eigenlijk wel. Ik ben tenslotte de kostwinner en heb er daarom toch wel een doorslaggevende stem in."
 
Denk je dat Nanda wel eens eenzaam is?
"Haha, je kan wel merken dat jij erg bevooroordeeld bent over een thuisblijvende vrouw. Nee, ze is niet eenzaam, want ze onderhoudt ook onze sociale contacten. Ze nodigt bijvoorbeeld vaak mensen uit voor het eten, ook mijn vrienden. Ze weet dat ik dat belangrijk vind, dus regelt zij dat."
 

En haar eigen vriendinnen?
"Haar vriendinnen hebben haar een beetje laten stikken. Omdat Nanda thuis blijft, zijn er vaak vooroordelen over haar. Dat ze dom is, bijvoorbeeld. Nanda heeft daarom al snel vriendschap gesloten met mijn vrienden en hun vriendinnen. Dat gaat prima."

Wat vind je ervan dat er zulke vooroordelen over je vriendin de ronde doen?
"Triest. Ik zei al tegen haar: als je vriendinnen je niet eens accepteren als je kiest voor jezelf, dan ben je ze liever kwijt dan rijk. Nanda is verre van dom, alleen voelt zij niet de behoefte om die intelligentie in het werkveld te bewijzen, wat ik goed kan begrijpen. Ik denk dat die vooroordelen uit jaloezie ontstaan, omdat wij het samen zo goed hebben."
 
Hoe zie jij jullie toekomst voor je?
"Nanda en ik willen graag een groot gezin. We zullen denk ik over een jaar aan kinderen gaan beginnen. Ik zie het voor me zoals het bij mij thuis ook ging: een moeder die er altijd is voor de kids, en een vader die ervoor zorgt dat het gezin niks tekort komt. Veel liefde, dat is belangrijk en dat heeft Nanda echt in zich. Het zou zonde zijn als dat verloren zou gaan omdat ze het te druk heeft met een eigen carrière. Gelukkig denkt Nanda daar ook zo over."

Heb jij ook een bijzondere levensstijl waarover wij je mogen interviewen? Stuur een mailtje naar redactie@ze.nl!