'Al mot ik krupen'

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl
?Al mot ik krupen? is een ode aan de stad Nijmegen. Tijdens voetbalwedstrijden van NEC klinkt het nummer door het stadion en waarschijnlijk krijgen deze woorden voor mij een nieuwe betekenis door de Nijmeegse Vierdaagse!
 
Vandaag, dinsdag 19 juli, gaat namelijk de Nijmeegse Vierdaagse van start en ik ben één van de 45.000 deelnemers. Door mijn studie en werk heb ik echter niet zo veel kunnen trainen als ik eigenlijk had gewild. Toch wil ik de Vierdaagse uitlopen en ?Al mot ik krupen? is daarbij mijn motto. Ik zal die Via Gladiola op vrijdag hoe dan ook gaan halen!
 
Het klinkt als gekkenwerk, 160 kilometer lopen in vier dagen tijd. Dat betekent vroeg starten en nog veel vroeger opstaan. Tijdens mijn trainingswandelingen heb ik vaak tegen mezelf gezegd: ?Ik lijk wel gek? en ik denk dat ik dit de komende dagen nog vaker zal herhalen. Wie gaat er nu voor z?n plezier 160 kilometer lopen?
 

Ik dus. En 44.999 andere wandelaars van over de hele wereld met mij. Waarom? Omdat ik misschien toch wel gek ben en omdat ik altijd al heb gezegd dat ik als echte Nijmeegse die Vierdaagse toch minstens één keer in mijn leven gelopen moet hebben.
 
Daar komt bij dat ik vorig jaar een belofte heb gemaakt. Ik deed tijdens de Vierdaagse promotiewerk voor Omroep Gelderland en heb daarbij veel, heel veel gelopen. Vijf dagen lang liep ik van vier uur ?s middags tot tien uur ?s avonds door de stad. Ik heb toen gezegd: als ik deze week doorkom zonder blaren, loop ik volgend jaar de Vierdaagse. 
 
Je raadt het al. Ik had geen blaren, dus moest ik dit jaar in maart mijn belofte nakomen. Ik schreef me in voor de Vierdaagse. Het was nog wel even afwachten of ik mocht lopen, maar tot mijn grote vreugde werd ik de allereerste keer ingeloot. Dat was het begin van mijn grote avontuur dat vandaag echt zal beginnen. Zal ik het redden, elke dag vroeg op en dan veertig kilometer lopen? Zal het weer een beetje meezitten? Maar het allerbelangrijkste: haal ik op vrijdag die Via Gladiola of ?mot ik krupen'?

Je kunt het antwoord hierop en mijn ervaringen na de Vierdaagse weer op Ze.nl lezen!

Heb jij weleens meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse?
 
Dit artikel is geschreven door Josee Wouters.