Van miljonair tot krantenjongen

Media door Esther
'Heeft u misschien wat wisselgeld voor mij?'. Ik mompel een korte 'nee' en loop snel door. Dit is bijna een standaard reactie geworden voor velen. Het boek Van Miljonair tot krantenjongen verandert je houding voorgoed.

Hoe vaak heb ik al een dakloos iemand genegeerd? Vaak, dat weet ik wel. Als je gewoon een dak boven je hoofd hebt en een luxe leventje leidt, is het makkelijk om je te onttrekken aan de onderste laag van de samenleving. Je negeert ze, doet letterlijk alsof ze er niet zijn want op die manier verdwijnen ze het snelst. Af en toe, als je in een goede bui bent, druk je een euro in zo?n groezelige, uitgestoken hand, om zo je schuldgevoel af te kopen en eventjes niet meer lastig gevallen te worden. Ik denk dat bovenstaande situatie voor de meeste mensen opgaat, ook voor mij.

Negeren
Tenminste, dat was zo totdat ik het boek Van miljonair tot krantenjongen uit de schappen pakte. Door de opvallende titel trok het mijn aandacht. Dit boek is geschreven door Sander de Kramer, die jullie misschien wel kennen van de Daklozenkrant. 
Een vijftal verhalen

Het boek presenteert een vijftal verhalen over een aantal succesvolle mensen, vaak miljonairs, die door allerlei heftige gebeurtenissen in hun leven volledig aan lager wal zijn geraakt en uiteindelijk zelfs dakloos worden. Het doel van dit boek is om mensen met een andere blik naar daklozen te laten kijken en ze doen beseffen dat iedereen maar één stap van de goot verwijderd is.

Van de top, naar verminkt
Het lezen van het boek gaat door de schrijfstijl erg gemakkelijk. Het leest allemaal lekker luchtig weg. De verhalen die in het boek zijn opgenomen zijn erg indrukwekkend. Zo wordt er geschreven over een man die het volledig voor elkaar heeft. Met een succesvol bedrijf, een mooie vrouw en een grote groep vrienden leidt hij een leven waar menig mens alleen van kan dromen. Tot hij op een dag een vreselijk auto-ongeluk krijgt waardoor hij voor de rest van zijn leven verschrikkelijk verminkt is. Deze man raakt eerst zijn vrouw kwijt, dan zijn huis en uiteindelijk raakt hij door alle lichamelijke en mentale pijn aan de drugs en belandt op straat.

Vast in Nederland
Een ander verhaal waarover wordt geschreven is een man die ?vast? zit hier in Nederland. Gevlucht vanuit Marokko, waar zijn vader, moeder en zus overleden zijn, belandt hij in Nederland. In Marokko heeft hij geen identiteitsbewijs, omdat zijn vader hem nooit bij het gemeentehuis heeft aangegeven. Daarom krijgt hij in Nederland geen identiteitspapieren. Dit zorgt ervoor dat Nederland hem uit wil zetten naar Marokko. In Marokko wordt hij niet geaccepteerd omdat hij geen papieren heeft. Hij zit vast in een uitzichtloze situatie, leeft op straat en heeft dagelijks te vrezen voor de politie, die hem weer op kan sluiten in een vluchtelingenkamp, waar hij uiteindelijk na een aantal maanden vrijgelaten zal worden omdat ze niet weten wat ze met hem aan moeten.

Naast de vijf langere verhalen kent dit boek ook een reeks ?portretten?: korte verhalen over andere bewogen levens.

Een andere blik
Al met al heeft dit boek een hoop bij me los gemaakt. Vooral toen er beschreven werd dat de boze reacties voor de meeste daklozen nog niet de ergste zijn. Het ergst is om genegeerd te worden, omdat je dan het gevoel krijgt dat je er helemaal niet toe doet, dat je niets bent, dat je niet bestaat. Dat heeft er voor gezorgd dat mijn blik op dakloze mensen voor altijd is veranderd. Ik besef me nu dat het lang niet altijd zo is dat die mensen ?maar lekker een krantenwijkje moeten gaan zoeken? of dat ze er misschien wel voor hebben gekozen. Er zijn een hoop mensen die door één heftige gebeurtenis volledig van de ladder af zijn gevallen die ze hadden opgebouwd. Het zou jou of mij ook kunnen overkomen, dat maakt het boek zo heftig om te lezen!

Het boek Van Miljonair tot krantenjongen is geschreven door Sander de Kramer en kost ? 9,95.

Hoe ga jij om met dakloze mensen die je tegenkomt? Laat het ons weten!