Coco Chanel was nazispion

Celebs door Redactie Ze.nl
Coco Chanel spioneerde tijdens de Tweede Wereldoorlog voor Duitsland. Haar verhouding met de Duitse baron Hans Günther werd als onschadelijk en onschuldig beschouwd, maar nu is de waarheid aan het licht gekomen.
 
Hans was helemaal niet de brave, tennisspelende playboy die hij zou zijn. Geen lid van de nazipartij? Ammehoela! De minnaar van de Franse ontwerpster was een spion en militair geheim agent. Hij leidde een Duits spionagenetwerk in Frankrijk, was lid van de spionage- en sabotagedienst van het Duitse leger en legde bezoek af aan Hitler. Niet zo onschuldig dus als gedacht werd in eerdere biografieën over Coco.
 
Journalist Hal Vaughan werpt met zijn biografie In Bed met de Vijand een heel ander licht op het beroemde mode-icoon en haar romance met Hans. Coco was ook niet de onschuld zelve: via Hans spioneerde ze, in bezet Parijs, voor Duitsland.
 
Je zou zeggen dat iemand die zoiets vreselijks doet, gearresteerd wordt. Maar voor Coco geldt dat niet. Zij wist een arrestatie te ontlopen, onder andere dankzij Winston Churchill. De modeontwerpster bracht negen jaar in ballingschap door in Zwitserland. Ook toen het Franse gerechtshof een zaak startte rondom Coco?s spionageactiviteiten in de oorlog, ontsprong ze de dans.
 
Hoe heeft Coco dan toch zo succesvol kunnen worden en een fenomenaal mode imperium op kunnen bouwen? Hal geeft in zijn boek, dat vandaag wereldwijd wordt gepubliceerd, antwoord op al die vragen. 

Wat vinden jullie van dit nieuws?