Stijliconen door de jaren heen - deel 1

Celebs door Vera
Jong of oud, iedereen heeft wel een stijlicoon gehad die diende als grote voorbeeld. Nam je de kleur lippenstift over of toch dat jurkje? Wij zetten de stijliconen van de jaren '20 tot en met de jaren '70 voor je op een rijtje! 

Jaren ?20: Coco Chanel

Coco Chanel startte haar eigen kledingzaak en werd al snel een icoon voor moderne vrouwen over de hele wereld. Haar kleding staat vooral voor draagbaar. Vrouwen mochten er volgens haar best wat ?makkelijker? bij lopen, als het maar stijlvol bleef.

Jaren ?30: Marlene Dietrich

Actrice en zangeres Marlene Dietrich wist door haar oogopslag, houding en lange benen vele mannenhoofden op hol te brengen. Zij was één van de eerste sterren die seksualiteit en stijl combineerde in een mannenpak en daarmee een krachtig, feministisch statement maakte.


Jaren ?40:  Rita Hayworth

De film Only Angels Have Wings zorgde voor de grote doorbraak van deze roodharige actrice. In de jaren ?40 poseerde ze als een pin-up. Kleding was voor Rita erg belangrijk: ze was dol op ruches en de barokke kledingstijl die toen in Hollywood heerste. Toch werd ze vooral gezien als de vrouw die weinig kleding nodig had om glamour uit te stralen.


Jaren ?50: Marilyn Monroe

Zoals iedereen weet staat Marilyn Monroe al tijden als seks- en stijlicoon bekend. Mannen over de hele wereld vielen voor haar blonde krullen en rode lippen. Niet zo gek dus dat Marilyn besloot om hier haar handelsmerk van te maken. Zelfs vandaag de dag zien vele vrouwen haar nog als stijlicoon.

&

Audrey Hepburn

Model en actrice Audrey Hepburn is vandaag de dag nog steeds een groot stijlicoon. Haar karakteristieke stijlkenmerken als het korte zwarte jurkje, de parelketting, het opgestoken haar met korte pony, zwarte eyeliner en grote zwarte zonnebril ontbraken nooit bij haar. Vooral de little black dress wordt nu dan ook gezien als een item dat echt niet mag ontbreken in de kledingkast van elke vrouw.


Jaren ?60 Brigitte Bardot

Model en actrice Brigitte Bardot was een belangrijk stijlicoon in de jaren ?60. Ze sierde op haar vijftiende al op de cover van de Franse ELLE. Later werd zij vooral bekend om haar uitgesproken stijl. Haar suikerspin-kapsel, grote flaphoed, zwarte haarband, het streepjes en ruitjesshirt en haar smokey eyes zijn vandaag de dag nog steeds een grote inspiratie voor ons.

Jaren ?70 Farrah Fawcett

Met de tv-serie Charlie?s Angels kwam voor Farrah het grote succes. En niet alleen voor haar als persoon. Het was vooral haar kaspel dat grote indruk maakte. Met het gigantische volume van haar blonde haar wist ze vele vrouwen naar de kapper te krijgen. Het was in de jaren ?70 het meeste hippe kapsel ooit. En ook vandaag doen vrouwen nog steeds een moord voor het volume van Farrah.

In het volgende deel van 'Stijliconen door de jaren heen' zijn de stijliconen van de jaren '80 tot nu te zien. 

Wie is jouw favoriete stijlicoon van vroeger?