Planten verzorgen: Een gave of geluk?

Wonen door Jikke
Een vensterbank zonder planten vind ik maar kaal. Toch ben ik iemand met zo?n lege vensterbank. Na talloze pogingen heb ik de moed opgegeven en een leuk olifantje neergezet. Maar het zou toch een keer moeten lukken?
 
Bij mijn ouders staan er altijd planten in de vensterbank. En ze blijven allemaal in leven! Of nouja, als ze dood gaan, is het simpelweg omdat ze oud zijn. De vensterbank van mijn vriend en mij wordt doorgaans gesierd met twee potten waar een stel zielige stokjes uitsteken. En dat zijn dan de stokjes om de planten mee te ondersteunen?


 
Wat gaat er mis?
In het begin geef ik mijn plantjes altijd heel enthousiast water. Iets te enthousiast misschien. Het gevolg? Ze verzuipen. ?Oeps?, denk ik dan en besluit vervolgens om ze iets minder water te geven. Helaas leidt dat er meestal toe dat ze soms weken geen druppel meer krijgen, waardoor ze uitdrogen...
 
Hoe veel water?
Als ik mijn moeder weer opbel dat ik voor de zoveelste keer gefaald heb, zegt ze dat ik ze één keer per week gewoon een ?scheutje? water moet geven. Ik denk dat het daar al mis gaat. Ik heb geen gieter en gebruik altijd een longdrink glas. Ik giet het glas helemaal leeg en denk dan de plantjes goed verwend te hebben.
 
Mis! Planten blijken helemaal niet van een te natte grond te houden. In de zomer willen ze meer dan in de winter, want net als wij kunnen planten ?zweten?. Ze pompen dan extra water naar hun bladeren, waarna het kan verdampen. In de winter hebben ze veel minder water nodig, want dan gaan ze door een rustperiode.
 
Hoe moet het wel?
De meeste planten krijgen een kaartje met een ?gebruiksaanwijzing? met zich mee. Volg die aanwijzingen goed op en let ook op de plant zelf. Gaat hij slap hangen, geef 'm dan wat water. Let ook goed op de extra voedingsstoffen die een plant nodig heeft. Tenslotte is er nog licht. Plantjes hebben allemaal daglicht nodig. De één staat het liefst in de zon, de ander heeft genoeg aan een uurtje. Vraag dit aan je bloemist of zoek het op op internet.


 
Olijfboom
De enige ?plant? die ik in leven weet te houden, is mijn olijfboom. Ik kreeg het ding een jaar geleden voor mijn verjaardag. Ik heb ?m nog nooit water gegeven en hij staat er nog steeds. Nee, niet alleen het stammetje, er zitten zelfs verse blaadjes aan!
 
Heb jij groene vingers en blijven jouw (kamer)planten in leven?