De 5 collega's from hell

Werk & studie door Redactie Ze.nl
Je kunt je collega's niet uitkiezen, dus je kunt er donder op zeggen dat er vervelende types over je afdeling struinen. In dit artikel staat een top vijf van de meest verschrikkelijke collega's aller tijden, ofwel: de vijf collega's from hell!


1. De opgefokte 'we moeten verkopen'-collega
Je computer is nog niet eens opgestart of deze collega staat al aan je bureau om je to-do-lijstje in te vullen. Bij deze collega gaat alles om geld en het verkopen van zo veel mogelijk spullen, hoe onzinnig die ook mogen zijn. Als hij een nieuwe methode heeft bedacht om de klant op gruwelijke wijze te misleiden, fonkelen zijn ogen van plezier. Je vraagt je met recht weleens af of deze collega niet op kantoor woont; of hij rond een uur of twaalf niet gewoon een luchtbedje tevoorschijn tovert om bij het geluid van zijn ratelende computer in slaap te vallen. In ieder geval leeft deze collega om te werken. En hoewel je hem behoorlijk kunt verachten in zijn altijd-even-strakke-pak (met uitzondering van Casual Friday), heeft hij een salaris opgebouwd waar menigeen spontaan van in God gaat geloven.
 
 
2. De onderdanige 'ik lik je billetjes wel schoon'-collega
Deze collega krimpt in elkaar als je aan komt lopen, alsof je hem wilt slachten in plaats van 'gewoon even wat vragen'. Deze collega durft geen 'nee' te zeggen en zal alles wat je vraagt onmiddelijk doen. Dat hij zichzelf daarmee in een uiterst lastige positie brengt, heeft hij niet door. In plaats van zichzelf als gelijkwaardig te beschouwen, plaatst deze collega zich automatisch direct onderaan de rij en lijkt hij angstig voor iedereen. Jij krijgt daardoor de neiging je over deze persoon te ontfermen, afgewisseld met irritatiegevoelens. En, want jij bent ook niet altijd heilig, maak ook jij weleens gretig misbruik van zijn goedheid. Zo komen jouw werkzaamheden altijd af en kun je zelf met de credits strijken, want je collega zal je toch niet tegen durven spreken.
 
 
3. De 'ik bluf me door de dag heen'-collega
Deze collega heeft werkelijk van geen enkele taak kaas gegeten. Hij heeft geen flauw benul van wat zijn functie eigenlijk inhoudt, maar presteert het toch om zijn dagen door te komen. Dit doet hij veelal door informatie bij andere collega?s vandaan te halen, wat hij vervolgens samenvoegt tot een goed lopend verhaal. Deze collega is een echte verteller en hij weet alles zo te brengen dat je bijna vergeet dat hij een half uur daarvoor nog zwetend aan je bureau stond om antwoord te krijgen op iets vanzelfsprekends. Bovendien presteert deze collega het om wekelijks maximaal de helft van zijn uitbetaalde uren te werken. Er is altijd wel een smoes om niet te komen: van een doktersbezoek tot een psychotische oma. Deze collega bedenkt het met gemak!
 
 
4. De 'regels zijn heilig'-collega
Met één van deze collega?s op je afdeling, ben je ervan verzekerd dat al je vrijheid wordt ingeperkt naar de regels van het management. Vijf minuten over negen binnenkomen betekent dat je een ?Goede middag!? naar je hoofd gegooid krijgt. En wanneer je eens een kwartiertje eerder naar huis gaat, zie je deze collega kritisch zijn horloge bekijken nadat hij je gedag heeft gezegd. Deze collega maakt er zijn missie van om het afdelingsbeleid uit te voeren en ziet iedere afwijking daarvan als een strafbaar feit. Naar alle waarschijnlijkheid werkt hij dagelijks een grote excelsheet bij met daarin turfsgewijs alle gedragingen van medewerkers die hij niet door de beugel vindt kunnen. En uiteraard gaat hij daarmee heel traditiegetrouw ieder jaar op dezelfde dag naar de leidinggevende. De aai over zijn bol die hem dat oplevert, maakt dat hij weer met frisse moed aan een nieuw notitieblok begint.
 
 
5. De ?wij collega?s zijn een grote familie'-collega
Nog voor dat je 'vrijdagmiddagborrel' kunt zeggen, heeft deze collega zich al opgeworpen om het te organiseren. Teamuitje? Laat dat maar aan deze collega over. Mét overnachting graag. De familie-collega zou het liefst zijn volledige leven doorbrengen met zijn collega's. Dit laat overige collega's weleens twijfelen óf hij buiten zijn werk wel een leven heeft. Als je de vrijdagmiddagborrel een keer overslaat, is hij oprecht gekwetst. Dat je ook weleens na je werkdag lekker naar huis wilt, is voor deze collega een echte no-go. Waar is je teamspirit gebleven?! Vanaf dat moment kun je een nieuwe bijnaam aan je lijstje toevoegen: 'Sjaak Afhaak'. En om die naam kwijt te raken, kun je maar het best een aantal weekenden in je agenda reserveren voor afdelingsuitjes. 

Welke collega komt jouw bekend voor? En heb jij ook nog andere soorten vervelende collega's op je afdeling rondlopen?