Ideaal: powernap onder werktijd

Werk & studie door Janneke
Een siësta of powernap is in Spanje heel gewoon. De winkels sluiten en iedereen kruipt voor een klein uurtje in bed. In Nederland wordt het echter gezien als raar en vooral nutteloos. Maar is dat wel zo?

Halverwege de middag vallen mijn ogen bijna dicht. Ik tuur wat uit het raam; mijn concentratie en creativiteit zijn ver te zoeken. Of het saai is hier op de redactie? Nee, not at all! Ik moet er gewoon aan toegeven: ik ben moe. "Tijd voor een powernap", roep ik naar mijn collega's. Een beetje lacherig wordt er over mijn uitroep gedaan, want "dat werkt toch helemaal niet?". Nou mis dus! Een korte siësta heeft wel degelijk nut.


1. No stress

Het papierwerk op je bureau stapelt zich behoorlijk op, de deadlines zijn killing en je mailbox staat op exploderen. De drukte op je werk kan een hoop stress veroorzaken. De oplossing? Een powernap! Uit onderzoek is gebleken dat een korte siësta de stress met 34% vermindert. En dat is eigenlijk geen wonder, want na een snel dutje is het net of je een nieuwe werkdag begint.

2. Stay alert
Heb jij dat ook, dat je tegen de middag ineens he-le-maal inkakt? Als je moe bent, reageer je ook trager. Best gevaarlijk, als je voor een afspraak naar de andere kant van het land moet reizen. Na een powernap reageer je weer snel en accuraat op een situatie. Wel zo veilig dus!

3. Scherp geheugen
Na een lekker dutje is je geheugen opgefrist en kun je weer sneller werken. Hoe dat komt? De hippocampus, een onderdeel van je hersenen, speelt een belangrijke rol in het vormen van herinneringen. Alle nieuwe informatie verplaatst zich naar deze plek. Als de hippocampus ? leuk woord voor galgje overigens ? 'vol' zit, leer je niks nieuws meer. Door even de ogen te sluiten, wordt je 'inbox' weer 'geleegd'.

4. Goed voor hart- en bloedvaten
Ja ja, het is wetenschappelijk bewezen: een siësta is goed voor de gezondheid, het verlaagt namelijk onze bloeddruk. Slapen na een stressvolle gebeurtenis als een sollicitatiegesprek, een slechtnieuwsgesprek of een examen is dan ook goed voor ons hart en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.


5. SEX baby

Na een lange dag werken, plof je thuis op de bank neer. Naast je zit je lover ? oh ja, die is er ook nog ? die je smekend aankijkt. Seks? Daar heb je nu echt geen zin in! Een dutje in de middag had wonderen kunnen doen, want naast dat je scherper en alerter op je werk bent, zal ook je libido stijgen. Twee vliegen in één klap!

6. Hmm? zalig!
Oké, voor de wetenschap is dit niet echt meetbaar, maar een klein dutje doen geeft je een heerlijk gevoel. En als grote slaapfan ben ik het daar helemaal mee eens!

Zie jij het nut van een powernap wel in?