Ultieme Facebook-blunders

Media door Donna
Steeds meer mensen wisselen Hyves in voor een Facebook-account. De voornaamste reden daarvoor is dat Facebook veel interactiever (en dus leuker) is. Toch moet je uitkijken dat je jezelf niet grandioos voor gek zet op dit grote, sociale platform. Ze.nl vat de grootste Facebook-blunders voor je samen.

1. Alleen maar zaniken
Het is erg verleidelijk om, nu dat je al je vrienden online verenigd hebt, ieder wissewasje met hen te delen. Wees er alleen voorzichtig mee, want voor je het weet staan al je dagelijkse tegenvallers te prijken op het internet. Vervelend voor je, dat je net je bus gemist hebt, in een hondendrol bent gaan staan, je door je enkel bent gegaan en dat je belastingteruggave tegenviel. Maar pas op, voordat je straks de boeken in gaat als een grote zeur.


2. Foto-tag from hell
Dat je je afgelopen vrijdag gruwelijk hebt misdragen bij de borrel na je werk, is jouw zaak. Minder leuk is het dat er veel foto's van zijn gemaakt en nog minder leuk is dat deze de volgende morgen op Facebook zijn te bewonderen. Eén van je lieftallige collega's heeft de hele avond in een album samengevat en jouw meest mismaakte poses getagged. Dus terwijl jij heerlijk je roes ligt uit te slapen, kan heel Facebook genieten van jouw lallende avonturen. Niet bepaald een boost voor je imago!

3. Overkill aan oninteressante status-updates
Als enthousiaste Facebook-gebruiker vind jij misschien dat je veel zinnigs te melden hebt, maar daar kunnen jouw vrienden anders over denken. Na het twintigste YouTube-filmpje van je favoriete artiest, wordt het akelig stil op je wall. Misschien een hint? Je merkt snel genoeg wat de meerwaarde is van alles wat je deelt. Na een uitgebreide post met daarin je weloverwogen mening, is die ene like misschien een teken dat de nieuwswaarde van je bericht ver te zoeken is.

4. Relatiewijzigingen
Hoewel jij misschien in de gloria bent over je nieuwe liefde, is het wijs om Facebook daar nog even buiten te houden. Direct je relatiestatus wijzigen van vrijgezel naar een relatie, maakt dat het roddelcircuit onmiddellijk nieuw voer heeft om weer op te kunnen teren. Beetje jammer als je er na drie weken achterkomt dat je nieuwe liefde toch niet meer bleek te zijn dan een fling


5. Onderonsjes
Misschien dat jij dan wel een leuke avond hebt gehad met je vriendin, maar het heeft voor je Facebook-vrienden weinig tot geen meerwaarde om daar vervolgens in geheimtaal over uit te wijden. Dus pas op met getypte knuffels, kusjes en "Ooooh wat was dat érg gisteren!". Voor je het weet zit je op de digitale allergie bij een groot aantal gebruikers.

Facebook is leuk voor het delen van grappige, interessante en belangrijke zaken. Maar let erop dat je niet alleen maar post en let op wát je post. Het laatste wat je wilt is dat je ziet hoe je vriendenlijst slinkt naar het punt dat alleen de ultiem inactieve Ome Jan zich zo nu en dan om je bekommert.

Waaraan erger jij je bij mensen op Facebook?