ZeTipt: Aan mijn jongere ik

Media door Micky
De initiatiefnemers wilden een boek maken met krachtige verhalen en koppelen aan een goed doel. En dat is gelukt! Laat je inspireren door de openhartige brieven van bijzondere Nederlandse vrouwen in Aan mijn jongere ik.

?Lieve lezer, je staat op het punt om te beginnen aan een wereldreis. Niet één langs continenten, maar één van verhalen. Ieder verhaal bevat een persoonlijke boodschap met een levensles, waarschuwing of advies. De personen achter deze verhalen komen uit het bedrijfsleven, de politiek, sport, wetenschap, showbusiness of een bijzondere niche. Hoewel ze verschillen in leeftijd, achtergrond en ervaringen, kennen ze een gemeenschappelijke factor: ze zijn vrouw en behoren binnen hun vakgebied tot de absolute top. Tezamen vormen ze een kleurrijk palet, dat je zal ontroeren, inspireren en vermaken.?

Zo luidt de veelbelovende inleiding aan het begin van het boek Aan mijn jongere ik. Ik was dan ook benieuwd wat de drieëndertig Nederlandse vrouwen mij konden vertellen en wat zij met name hun jongere versie te vertellen hadden. Aan mijn jongere ik geeft antwoord op de vraag: als je een brief terug in de tijd kon sturen aan je jongere ik. Wat zou daar in staan?

Het verhaal
Aan mijn jongere ik bestaat uit drieëndertig brieven van succesvolle en bijzondere Nederlandse vrouwen die hun jongere ik een boodschap meegeven die ze toentertijd goed hadden kunnen gebruiken. Een wijze les, waarschuwing, steuntje in de rug, advies, levensles of alleen bemoedigende woorden, de briefschrijfsters hebben zich openhartig opgesteld en geven een persoonlijk kijkje in hun leven toen en nu. Aan het boek werkten de zeer verschillende vrouwen belangeloos mee: Floortje Dessing, Leontien van Moorsel, Caro Emerald, en ook Annemarie Jorritsma, Claire Boonstra, Ans Markus, Marlies Dekkers en ?s werelds eerste F16-pilote Manja Blok. Allen geven waardevolle adviezen die voor een verandering in hun leven betekenden, maar misschien ook wel zorgen voor een verandering in jouw leven.

En?
Niet alle drieëndertig vrouwen ?kende? ik. Zo had ik nog niet gehoord van balletdanseres Arlette van Boven, maar haar advies is mij zeker bijgebleven: ?Dat kan niet / dat mag niet: houd het uit je woordenboekje?. De brief van Marlies Dekkers heeft een leuke insteek gekregen: een puntsgewijze opsomming van achttien adviezen aan haar achttienjarige ik. De 33 vrouwen zijn open en eerlijk geweest. Je krijgt een kijkje in hun privéleven en leest openhartige brieven die hartverwarmend zijn.

Het is een mooie verzameling geworden, waarin het ene verhaal je misschien meer inspireert dan het andere. Het mooie van dit concept is dat iedereen zich wel zal herkennen in één van de brieven of adviezen, levenslessen of waarschuwingen die worden gegeven. De brieven zetten je aan het denken en de vrouwen blikken terug naar periodes waarin ze een belangrijke keuze in hun leven gingen maken, de tijd waarin de toekomst nog open en blanco was. Ik vond het inspirerend en mooi om te zien hoe het leven kan lopen. Ook al is dat gebeurd in iemand anders leven. Het laatste verhaal, de drieëndertigste brief is van een heel bijzonder persoon: Josephine. Na het meedoen aan de wildcardactie verdiende haar brief overduidelijk een podium. Waar het over gaat laat ik in het midden, haar verhaal, samen met de 32 andere brieven, zijn namelijk zelf het lezen waard.

Volgens de initiatiefnemers van het boek draait het om delen. Het delen van positiviteit, ervaringen en inspiratie van de brievenschrijfsters. Maar de initiatiefnemers delen ook: zo gaat 80% van de auteursroyalty?s en 20% van de uitgeversroyality?s naar Stichting Pink Ribbon.

Ik hoop dat het artikel jullie heeft geïnspireerd het boek te lezen om deze vervolgens weer met de mensen om je heen te delen. Meer weten? Kijk op de website of volg Aan mijn jongere ik op Twitter.

Aan mijn jongere ik
Viola Welling & Steven de Jong
ISBN: 9021805510
Prijs: ? 18,95
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Kan je niet wachten of je gewonnen hebt? Koop het boek dan online!