Het lijstje-meisje

Lifestyle door Janneke
Eén van mijn favoriete bezigheden is iets afstrepen van mijn to-do list. Noem mij een vage troela, maar ik maak nou eenmaal graag lijstjes. Lijstjes van allerlei dingen. En dat brengt soms wat problemen met zich mee?

Het is zondagmorgen en ik heb net mijn ontbijt achter de kiezen. Ik staar wat voor mij uit. Voor het eerst in tijden ben ik niet brak - en dat is zeldzaam! Laat ik mijzelf nuttig maken, schiet het me te binnen.

Ik pak mijn geliefde kladblok en zet bovenaan ?to do? neer. En van de letter ?o? maak ik een zonnetje, want dat staat zo leuk. Daaronder komen de hokjes, waarin ik dan een vinkje kan zetten zodra het karweitje geklaard is. Vervolgens noteer ik al mijn taken onder elkaar. Hmm, dat wordt een pittige zondag als ik mijn inmiddels behoorlijk lange waslijst zie. Foto?s inplakken, oude meuk de prullenbak is, oude nagellak weggooien en ga zo maar door.


En dan gebeurt het. FUCK. Een schrijffout. Op mijn mooie lijstje. Malloten zullen het niet snappen, maar met dit lijstje kan ik natuurlijk niet verder gaan hè. Krassen is not done en doen alsof je het niet ziet, ook. En dus verfrommel ik het lijstje en gooi ik het geïrriteerd op tafel. Al gauw ben ik zo?n half uur verder - een mooi lijstje maken is lastig, geloof me.

Ik ben al een tijdje bezig en nog steeds heb ik geen enkele taak af kunnen strepen. 'Fuck klote kut', hoor ik mijzelf lekker te keer gaan. De hokjes kijken mij net even te lang aan: ?Streep mij nou dooóóór?. En dus zoek ik naar de snelste taak. Nagellak weggooien. Juist! Ik grabbel door mijn nagellak-stash (zoals de make-up goeroes dat altijd zo mooi zeggen) en er is al gauw een hoop duidelijk: alles kan weggesodemieterd worden. Taakje twee: kaartje schrijven voor vriendin. ?Lieve Dianne, het was gezellig. Liefs mij?. Kort, maar oh zo krachtig, niet?

En dan mag ik. Ik grijp mijn markeerstift en pak mijn moment: roetzzz afvinken die handel. HEERLIJK!

Maar dan beland ik bij het punt ?Ideeën voor Ze.nl bedenken?. Deze moet ik goed aanpakken. Ik scheur vijf blaadjes van mijn notitieblok en leg ze naast elkaar. Zo, dat worden vijf nieuwe lijstjes. Vijf lijstjes, betekent een half uur... x 5!

Tweeëneenhalfuur later. Ik kijk om mij heen. Mijn kamer ligt bezaaid met die verdomde bekladde papiertjes. Lijstjes van ?hoe deel ik mijn kast in? tot ?rijmwoorden voor sinterklaasgedichten?. En tussendoor bedacht ik mij opeens hoe mijn dochter later moest heten. Een lijstje was nodig, want je moet uiteraard altijd een back-up hebben. Bovendien: wat als het een jongen wordt? Nou? Nou? Wat dan? My god: daar moet ik óók een lijstje van maken!

Het einde van de zondag nadert. Proppen papier en tientallen post-its en lijstjes vormen het decor van mijn kamer. Ik ben wat ze noemen 'een controlfreak, die er een teringbende van maakt'.

Nogmaals kijk ik naar de chaos. Zo: 'hoe deze puinzooi op te ruimen', zet ik met een brede grijns boven mijn nieuwe to-do-lijstje. Wat ben ik toch heerlijk nuttig vandaag...

Hoe zit dat bij jou. Ben jij een echt lijstje-meisje of totaal niet?