Een tijdje naar het buitenland: zo leuk is het!

Reizen door Fleur
Ik zie mezelf nog staan: Schiphol, februari 2010, 20:30. Paspoort met visum in mijn ene hand, ticket naar Azië in mijn andere. Dag pap, dag mam, dag lieve zus. Ik ga lekker een tijdje naar het buitenland! Tot over vijf maanden!

Sommigen werken er letterlijk al een tijdlang naartoe, anderen vinden het maar eng: een periode studeren, werken en wonen in het buitenland. Maar waarom zou je zoiets doen? Hierom!

1. Je mag wel voordringen, hoor!
Ander land, andere gebruiken. Zelfs als je maar een uurtje in het vliegtuig zit, kan je al verschillen zien met het dagelijks leven hier. Dat kan soms even wennen zijn. Is dat erg? Nee! Je leert niet alleen iets over de cultuur van een ander land, maar je zult ook zien dat je zaken in een heel ander perspectief leert te plaatsen. Waar je in Nederland uit je UGGs schiet als er bij de kassa iemand voordringt, zal je er in China na een tijdje niet meer van opkijken. Daar doet iedereen het, dus wat heeft zeuren nog voor zin? Zelf maakte ik mij na mijn terugkomst uit dit prachtige land stukken minder druk om futiliteiten als het weer en een vertraagde bus. En dat is lekker, kan ik je vertellen!

Daarnaast is het een cliché, maar waar: als je iets (een tijdje) niet hebt, zie je wat je eraan mist. Tien tegen één dat je, met al je mooie reisverhalen in the pocket, niet weet hoe snel je het vliegtuig moet verlaten als je veilig en wel op Schiphol bent geland. Hoera voor kaas en directheid!

2. Met z?n allen
Je krijgt in het buitenland vaak niet alleen te maken met de heersende cultuur daar. Je zult ongetwijfeld mensen ontmoeten en die zullen niet allemaal uit Nederland komen. Zet je dus maar schrap voor ervaringen van reizigers van over de hele wereld, van The Big Apple tot Helsinki en van Parijs tot aan een Oostenrijks bergdorp. Je krijgt hierdoor inzicht in nog meer culturen en bijbehorende omgangsvormen en het is vaak heel gezellig. Enneh, als je contact houdt, zou het zomaar kunnen dat je wat leuke adresjes verzamelt voor een geweldige citytrip of vakantie!3. Mama?

Of je nu net aangekomen bent, er al een tijdje zit of bijna teruggaat, er komt een moment dat je denkt: shit. Je zit al dagen triestig aan de Norit, die reisgenoot waar je weekenden lang de hipste feestjes van Shanghai mee afliep gaat naar huis, je mist je lief, je kunt nergens een schoon toilet vinden en niemand verstaat je. Waar dat laatste eerst nog iets avontuurlijks had, ben je er meer dan klaar mee. Toch kom je weer bovenop die baalmomenten. Waarom? Omdat je er toch zit, en (definitief) naar huis gaan is wel een vrij drastische optie. Ik durf te wedden dat je eerst op zoek gaat naar dingen om het weer leuk voor jezelf te maken en dat dit je ook lukt. Resultaat? De wereld aan je voeten!

4. Ni hao & salut!
Wat doe je als je ergens bent waar je de taal niet spreekt en de mensen jou ook niet zo snel kunnen verstaan? Je leert de taal! En beheers je ?m al, dan doe je dit nog meer na terugkomst. Niet alleen is het handig voor de communicatie, het geeft ook iedere keer een kick als je iets voor elkaar krijgt door jezelf verstaanbaar proberen te maken. Daarnaast: wie weet wat je er in de toekomst nog mee kunt doen. Je zou je Frans/Turks/Chinees/Koreaans maar mooi kunnen gebruiken binnen die ene baan! Zelf sla ik nog regelmatig mijn lesboek Chinees open. Niet alleen is het handig voor als ik misschien weer naar China ga, maar het brengt ook weer herinneringen met zich mee. Even wat zinnen terughalen en ik ben er weer!

Een tijdje verblijven in het buitenland brengt dus vele ervaringen met zich mee, waarvan er heel veel heel mooi kunnen zijn. Niet alleen leer je jezelf nog beter kennen, je krijgt ook te maken met een andere cultuur, taal en nieuwe mensen. Een groot avontuur, waarvan ik blij ben dat ik hem heb meegemaakt!

Hoe zit het met jou? Al aan het trappelen om zelf voor een tijd in het buitenland te verblijven, of jou niet gezien?