Jong moeder worden: Het nieuws

Zwanger door Lisa
In Nederland ligt de gemiddelde leeftijd om je eerste kind te krijgen vrij hoog. Mede hierdoor heersen er vaak vooroordelen over jongere moeders. Dit is echter lang niet altijd terecht. Hierbij een andere kijk op jonge moeders.
 
Zwanger
Op de vloerbedekking van mijn kamer ligt hij, onder een verfrommeld T-shirt. Mijn stopwatch geeft aan dat de vijf minuten voorbij zijn en ik til het T-shirt op. De test vertoont twee roze streepjes en niemand hoeft mij te vertellen wat dat betekent. Het is een mooie lentedag begin mei. Nogmaals kijk ik naar de twee streepjes die scherp aftekenen tegen de witte achtergrond. Misschien zou ik nu in tranen uit moeten barsten, niet van geluk maar van verdriet. Toch blijven de tranen uit, mijn hand glijdt af naar mijn buik. Daar zit een kindje, mijn kindje. De gedachte alleen al maakt mijn humeur nog zonniger dan het weer buiten.
 
Beslissen
Even later ijsbeer ik door de kamer, de test in de vuist van mijn rechterhand verborgen. Dan gaat de deur open en daar staat hij. Zo goed als ik kan probeer ik mijn zenuwen in bedwang te houden, maar mijn handen trillen en mijn lippen willen niet van elkaar gaan. We kijken elkaar aan, en uiteindelijk weet ik niets beters te doen dan zijn hand te pakken en het staafje er in te drukken. Hij kijkt ernaar. Het lijkt een eeuwigheid te duren voordat hij me aankijkt. Maar als hij me dan aankijkt is het alles wat ik niet had verwacht. Geen woede, verdriet of pure paniek. Zijn ogen twinkelen, hij straalt. Vol verwarring laat ik de tranen eindelijk stromen en hij slaat zijn sterke armen beschermend om me heen, mompelend dat het allemaal goed komt. En ik geloof hem. 

 
De tijd daarna is moeilijk, want hoewel ik zeker weet dat ik graag moeder wil worden, en ook dat ik vrij jong kinderen zou willen krijgen, ligt het op dit moment niet in de planning. Dus we wikken en wegen. Bespreken alle mogelijkheden. Vragen ons af of we het kindje wel genoeg te bieden hebben. Dan besluiten we: het is mogelijk, de basis is goed. 
 
Met mijn twintig jaar ben ik een jonge moeder en ook mijn vriend is met zijn vijfentwintig jaar een jonge vader. We zijn inmiddels 3,5 jaar samen, hij is afgestudeerd en heeft een leuke baan gevonden. Ik zit echter nog vol in mijn studie. Maar ik gooi mijn leven om, zeg mijn studentenhuis in Amsterdam gedag en ga samenwonen in Zoetermeer. 
 
Reacties uit de omgeving
Na zo?n vier maanden is mijn buik goed zichtbaar. Zwanger zijn vind ik heerlijk, ik ben trots op mijn buikje en geniet. Dat iedereen nogal verbaasd is als ze het grote nieuws horen vind ik niet vervelend. Het is in de huidige maatschappij nu eenmaal niet gangbaar om op je twintigste een kind te krijgen. Maar naarmate de tijd vordert en ik steeds vaker dezelfde vragen moet beantwoorden, begin ik mij soms te irriteren. Het wordt mij steeds duidelijker dat er grote vooroordelen bestaan over het jonge moederschap. Vragen zoals: ?Is de vader nog in het spel?? en ?Was het een ongelukje??  beantwoord ik inmiddels op de automatische piloot. Vooral de laatste vraag steekt mij nogal. Niet alleen omdat het nogal een intieme vraag is, maar ook omdat deze vraag zo?n negatieve lading heeft. Ons kindje is niet gepland, maar dat is iets anders dan ongewenst. En omdat ik inmiddels zelf helemaal in de wolken ben met mijn zwangerschap, vind ik het vervelend dat mensen er op die manier naar vragen. 
 
 
Ook merk ik dat veel mensen verbaasd reageren als ik vertel dat ik studente ben, de tweede verrassing komt dan als ik vertel dat ik van plan ben mijn studie af te maken. Blijkbaar wordt er vaak voor het gemak vanuit gegaan dat jonge moeders laag opgeleid zijn, geen ambitie hebben, en direct stoppen met school. Studeren en een kind, dat gaat volgens velen niet samen. Terwijl men totaal niet vreemd opkijkt van een moeder die drie dagen per week werkt. Ik ben derdejaars studente Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Universitaire studies zijn erg zelfstandig; ik heb slechts tien contacturen per week. De rest van de week kan ik thuis werken. Bovendien is het straks, als hij naar school gaat, gemakkelijker carrière maken dan wanneer je een klein baby?tje thuis hebt. Ik zie de positieve kanten, jij ook?
 
Binnenkort lees je op Ze.nl hoe dit verhaal verder gaat?