Power Yoga

Lichaam door Redactie Ze.nl
Onthaasten

Yoga heeft een beetje een 'harige benen, geitenwollen sokken en linzen' imago. Maar toch past het helemaal in deze moderne en snelle tijd: Yoga is uitermate geschikt als ontspanningsmiddel. In een ver verleden volgde ik eens een yogacursus. Maar omdat ik bij elke les in slaap viel, hield ik er na een paar lessen mee op. Tegenwoordig is alles te koop op dvd en kan je op een yogamatje in je eigen woonkamer ontspannen. De blonde Penny Smith is - behalve yogafan - een Engelse televisieberoemdheid. Ook werkte zij als journalist regelmatig voor magazines en kranten. Maar op deze dvd gaat het niet om haar, maar om Power Yoga en gunt zij Anton de yogaleraar een plaats in de spotlight. Anton is veertigplusser met een krullend boblijntje en hij heeft net iets te veel make-up op zijn gezicht. Ik raak een beetje afgeleid door deze man wiens wenkbrauwen er beter bij staan dan de mijne. Gelukkig staan er op deze dvd veel oefeningen waarbij je met je ogen dicht op de grond moet liggen of met je neus op je knieën moet zitten...

Waarschuwing

Voordat je aan de oefeningen mag beginnen, krijg je eerst en waarschuwing. Het wordt het afgeraden aan Power Yoga te doen als je bijvoorbeeld zwanger bent en als je onderrug-, heup- of knieproblemen hebt (gehad). Ik raad iedereen aan om voor je aan de oefeningen begint eerst alle oefeningen vanuit je luie stoel goed te bekijken. Ook is enige kennis van de Engelse taal wel handig. Tijdens de meeste oefeningen kan je namelijk niet naar de tv kijken, je moet dus goed luisteren naar wat er door Anton gezegd wordt.


Powerrrrr
Power Yoga

is geen competitieve sport maar een oefening voor je geest en lichaam. Je gaat een uitdaging aan met jezelf en daarbij is het uiteindelijke doel flexibiliteit en kracht. Door het doen van yogaoefeningen, rek je het lichaam uit en sta je beter en daardoor krijg je een betere lichaamshouding. Power Yoga is gebaseerd op ashtanga yoga: een stijl van yoga die ontwikkeld is door K. Pattabhi Jois. Bij ashtanga yoga wordt gewerkt met met vinyasa en tristhana. Dit zijn lichamelijke inspanningsoefeningen die helpen bij het vinden van harmonie en innerlijke rust. De vinyasa is een bewegingstechniek met een krachtige in- en uitademing. Tristhana betekent eenheid van houding, ademhaling en aandacht. Anton legt deze ademhaling uit en voor, tijdens en na de yogaoefeningen hoor je een man zwaar ademhalen. Het is even wennen, maar dan is dit zware gehijg op de achtergrond een handig hulpmiddel om je ademhaling tijdens de oefeningen in de gaten te houden. Door het achter elkaar uitvoeren van een serie asana's (yogahoudingen) ontstaat er een flow, die samengaat met een diepe ademhaling. Deze combinatie activeert de energiestromen in het lichaam. Doordat je gecontroleerd ademhaalt, kan je je beter focussen op je postuur en hoor je op een gegeven moment het Indiase muziekje dat constant op de achtergrond pingelt ook niet meer.

Spoorbiels

De dvd Power Yoga is door middel van de ademhalingsoefeningen, de zonnegroet, staande lichaamshoudingen, een warrior sequence en zittende lichaamshoudingen een totale workout. Ook als je zo lenig als een spoorbiels bent, is Power Yoga goed om te doen. Het helpt namelijk ook heel goed bij het verbeteren van souplesse en balans. Mits je niet tijdens de les in slaap valt natuurlijk.

Penny Smith
Power Yoga
Speelduur: 75 minuten
Ondertiteling: Nederlands
Uitgeverij: House of Knowledge
Adviesprijs: 11,49 euro

Bestel Online!

Power Yoga - Penny Smith